Mafijski obračun na Pagu: družina ovadenega želela plačati sto tisoč evrov

Črna kronika 27. Avg 202210:05 0 komentarjev
Istrska policija
Fotografija je simbolična. (Foto: PU Istarska)

28-letni Duško Tanasković, ki ga je hrvaška policija priprla zaradi suma umora 38-letnega Gorana Vlaovića pred nočnim klubom na plaži Zrće, prestaja 30-dnevni pripor. Družina aretiranega je bila za njegovo izpustitev na prostost pripravljena plačati sto tisoč evrov varščine, pa je sodišče to ponudbo zavrnilo. Hrvaški mediji medtem vse več poročajo o mafijski naravi krutega obračuna.

Četrtkov umor pred priljubljenim nočnim klubom v Zrćah na otoku Pag še naprej razburja hrvaško javnost. Kot smo poročali, so zadrski policisti zaradi kaznivega dejanja umora na izjemno krut ali izjemno zahrbten način ovadili 28-letnega Duška Tanaskovića in ga privedli v Zadar. Po poročanju hrvaškega Indexa mu je tamkajšnji sodnik odredil 30-dnevni pripor, grozi pa mu med 5 in 20 let zapora. Kot doslej se Tanasković še naprej brani z molkom, ne razkriva motivov ali okoliščin zločina niti se ne izreka o svoji krivdi.

28-letni Srb je osumljen, da je v četrtek okoli šeste ure zjutraj pred nočnim klubom v Zrćah pričakal 38-letnega Črnogorca Gorana Vlaovića in vanj iz neposredne bližine izstrelil naboj iz pištole, nato pa s kraja zločina zbežal. Policisti so ga kmalu ujeli in našli tudi pištolo, iz katere je streljal. Po poročanju medijev ga je ustrelil v glavo, medtem ko so gosti zapuščali klub, žrtev pa je umrla na poti v bolnišnico.

Črna gora za zdaj še ni zahtevala izročitve aretiranega, pristojni pa so napovedali, da bodo med preiskavo zaslišali enajst oziroma dvanajst očividcev. Po poročanju Indexa je bila družina aretiranega pripravljena plačati sto tisoč evrov varščine, da bi ga pristojni izpustili na svobodo, pa je sodišče to ponudbo zavrnilo.

Ker je za aretiranim 28-letnikom v Črni gori že razpisana mednarodna tiralica, se hrvaški mediji sprašujejo, kako je sploh prestopil hrvaško mejo. Nekateri mediji so poročali, da je imel ponarejene dokumente, a so hrvaške oblasti kasneje zatrdile, da je policiji ob prijetju pokazal veljavne dokumente. 28-letnika namreč že iščejo v povezavi z mafijskim obračunom v samem središču Budve junija letos. Tudi ta umor se je zgodil pred očmi javnosti in številnih prič, posnele so ga tudi nadzorne kamere. Policija naj bi zdaj primerjala posnetke iz Budve s posnetki nadzornih kamer s Paga in skušala potrditi, da je storilec isti. Tudi 38-letna žrtev obračuna v Zrćah je bila v Črni gori že obsojena zaradi pomoči pri uboju vodje navijačev Crvene zvezde leta 2009, dodaja Index.

Po pisanju hrvaških in regionalnih medijev je šlo na Pagu za obračun dveh črnogorskih kriminalnih združb: škaljarskega in kavaškega klana, tudi to pa naj bi policija še preverjala. Škaljarci in Kavčani so znani po krvavih medsebojnih obračunih, ki potekajo že leta po vsem svetu. Medsebojni umori so se tako zgodili tudi v Nemčiji, Avstriji in Grčiji. Hrvaški mediji poročajo, da lahko o mafijski naravi grozljivega umora na Pagu sklepamo iz informacij, ki jih imamo tako o žrtvi kot o aretiranem, pa tudi načinu, na katerega je bil umor izveden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!