Mariborčana je klic po telefonu stal 25 tisoč evrov

Črna kronika 24. Maj 202412:16 5 komentarjev
Klic
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Mariborski policisti znova opozarjajo na spletne goljufije. Včeraj se je namreč nanje obrnil moški, ki jo je telefonski klic z obljubo o zaslužku s kriptovalutami drago stal. Ne oglašajte se na neznane telefonske številke iz tujine, ne nameščajte si programov za oddaljen dostop in nikomur ne dajte dostopa do spletne banke, ob tem pozivajo na policiji.

Mariborski policisti so včeraj okoli poldneva obravnavali primer goljufije. Nanje se je namreč obrnila 34-letnik, ki je povedal, da je sprejela klic neznanega moškega in se z njim pogovarjala o kriptovalutah. Nato sta pogovor nadaljevala prek spleta, kjer je neznanec s podatki oškodovane osebe ustvaril račun in se nanj povezal z njenimi bančnimi podatki. Tako je moškemu z računa odtujil 25.000 evrov denarja. Primer policisti še preiskujejo.

Ob tem so na Policijski upravi Maribor občane znova pozvali, naj se ne oglašajo na neznane telefonske številke, zlasti klice, ki prihajajo iz tujine. “Če prejmete klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, ga nemudoma prekinite,” so zapisali.

Občanom svetujejo še, naj si na računalnik ali telefon ne nameščajo programov za oddaljen dostop, naj nikomur ne dovolijo upravljanja računalnika ali telefona in naj nikomur ne dovolijo dostopa do spletne banke.

“Ob morebitnem oškodovanju svetujemo, da zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP-številke) in se za prijavo čim prej obrnejo na najbližjo policijsko enoto ter na svojo banko,” so še zapisali.

Pred dnevi smo pisali o podobnem primeru, ki se je zgodil našemu bralcu. Več v članku Če prejmete takšen klic kot naš bralec, ga takoj prekinite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje