Močna eksplozija na Vrhniki: ena oseba umrla, dva moška huje poškodovana

Črna kronika 17. Feb 202312:06 > 12:49 5 komentarjev

Na območju Vrhnike je v podjetju s pirotehniko odjeknila močna eksplozija, ki so jo čutili na širšem območju mesta. Eksplodiralo je v podjetju s pirotehniko Hamex. Policija je potrdila, da je v eksploziji umrla ena oseba, dva moška pa sta huje poškodovana. Po prvih informacijah s terena ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica. "Priporočamo pa, da se izogibate bližnji okolici objekta," so opozorili na spletni strani NIJZ. Na kraju požarišča je bila tudi ekipa N1.

Okoli 11.30 je bila ljubljanska policijska uprava obveščena o eksploziji v podjetju na območju Vrhnike. Policisti so zavarovali širše območje, po zadnjih informacijah je požar lokaliziran in pogašen.

Na terenu je bilo 55 gasilcev z 20 vozili. Požar, ki se je v podjetju Hamex razplamtel po eksploziji, so gasilcem pogasili, je v izjavi za javnost povedal vodja intervencije iz gasilske brigade Ljubljana Tomaž Ažbe.

Preberite še: Prve fotografije s prizorišča eksplozije na Vrhniki (FOTO)

Po njegovih besedah je do eksplozije prišlo v proizvodnih prostorih, ogenj pa je poškodoval tudi skladišče. “Prostori si večinoma uničeni, gasilci pa smo preprečevali, da bi se ogenj razširil na ostale objekte,” je še dodal.

Policija je potrdila, da je v eksploziji ena oseba umrla, dva moška pa sta huje poškodovana in sta na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru. Pri enem od niju pa sumijo tudi na poškodbe notranjih organov. “Po prvi oceni sta imela opečenih med 40 in 60 odstotkov površine kože,” je povedal Boštjan Plahutnik z reševalne postaje UKC Ljubljana.

Po informacijah N1 je bilo v času nesreče v prostorih podjetja pet ljudi. Tri so bile v proizvodnih prostorih, kjer se je zgodila eksplozija, dve pa v sosednji stavbi. Čeprav sta stavbi precej narazen, kar naj bi zahtevali tudi varnostni protokoli, je bil udar eksplozije tako močen, da je poškodova tudi sosednjo stavbo. Do nesreče je prišlo v času, ko podjetje ne beleži velikega povpraševanja in zato na Vrhniki nima večjega števila delavcev.

Na kraju požarišča je bil tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in župan Vrhnike Daniel Cukjati. Po njegovih besedah nevarnosti za občane ni. Dodal je, da tudi prve analize kakovosti zraka ne kažejo na kakršnekoli škodljive vplive. Uveden bo sicer tudi natančnejši monitoring kakovosti zraka na širšem območju eksplozije, občani pa bodo o izsledkih obveščeni.

Preberite še: Melamin, 2. del: “Življenje ob tempirani bombi”

Spodaj je izjava Boštjana Plahutnika z reševalne postaje UKC Ljubljana.

Kot je dejal Cukjati, v podjetju Hamex niso v nikoli zaznali dogodka, ki bi nakazoval možnost nesreče. “Kot mi je znano, so redno izvajali gasilske vaje. Tudi naši gasilci so bili dobro seznanjeni s podjetjem,” je povedal župan.

Tam je tudi ekipa N1, ki dogajanje spremlja v živo.

Medtem Vrhničani pripovedujejo, da je trikrat močno počilo. “Mislili smo, da se bo hiša sesula” pa prebivalka, ki je posnela videoposnetek in si ga lahko ogledate na vrhu članka.

NIJZ: Okolica ni onesnažena

Eksplozija je bila tako močna, da so jo zabeležile tudi bližnje seizmološke opazovalnice, je sporočila agencija za okolje.

Po prvih informacijah s terena ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica. “Priporočamo pa, da se izogibate bližnji okolici objekta,” so opozorili na spletni strani NIJZ. Kot v drugih primerih požarov se v okolico sprošča velika količina dima in so zaradi tega povečane količine delcev v zraku. Pri ljudeh, ki so dimu izpostavljeni, lahko pride do zdravstvenih težav.

Še posebej so lahko ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal (astmo, KOPB in bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi), sladkorni bolniki. Onesnaženemu zraku se lahko izognemo le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa lahko to zagotavljamo z zadrževanjem v zaprtih prostorih, svetuje NIJZ.

Preberite še: Gasilci, policija in reševalci po eksploziji na Vrhniki: Intervencija še poteka

Zaradi zagotavljanja nemotene izvedbe intervencije policija prosi, da se ljudje kraju požara ne približujejo in upoštevajo navodila policistov na kraju, so še sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Tudi na vrhniški civilni zaščiti občane prosijo, naj se ne zadržujejo na območju eksplozije in tam tešijo svojo radovednost. “Prosimo, da spremljate sredstva javnega obveščanja, obvestila pa bomo objavili tudi na našem Facebook profilu,” so še sporočili.

Golob: Svojcem izrekam iskreno sožalje

Na eksplozijo na Vrhniki se je odzval premier Robert Golob.“Poškodovanim ob eksploziji na Vrhniki želim čimprejšnje okrevanje, svojcem žrtve pa izrekam iskreno sožalje. Hvala intervencijskim ekipam in pristojnim službam za hitro posredovanje,” piše na vladnem profilu na Twitterju.

Na spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate dim, ki se je vil nad območjem.

hamex, vrhnika, požar,
Hribi.net

Podjetje Hamex d. o. o. je bilo ustanovljeno leta 1991, po njihovih zamislih pa ognjemetne izdelke proizvajajo v 11 tovarnah na Kitajskem, podjetje navaja na spletni strani. Hamex svoje izdelke posreduje v nadaljnjo prodajo kupcem po Sloveniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini. Prav tako organizirajo transport večjih količin pirotehničnih izdelkov, ki se šteje za prevoz blaga, ki je nevarno za eksplozijo. Poleg ognjemetov na prostem pripravljajo tudi piro spektakle na odru v zaprtih prostorih.

Preberite še: Vrhnika: tako močna eksplozija, da so jo zaznale tudi potresne opazovalnice

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje