Gasilci, policija in reševalci po eksploziji na Vrhniki: Požar je pod nadzorom

Slovenija 17. Feb 202312:57 > 14:53

Na Stari Vrhniki je okoli 11.30 v podjetju s pirotehniko Hamex odjeknila močna eksplozija. Po prvih informacijah gasilcev je do nje prišlo v proizvodnem objektu, od koder se je ogenj nato razširil na skladišče. S civilne zaščite Vrhnika so sporočili, da je bil požar ob 13. uri pogašen. Policija je potrdila, da je v eksploziji ena oseba umrla, dve pa sta huje poškodovani. Župan občine Vrhnika Daniel Cukjati je zatrdil, da nevarnosti za prebivalce ni.

Okoli 11.30 je bila ljubljanska policijska uprava obveščena o eksploziji v podjetju Hamex na območju Vrhnike. Na prizorišče so kmalu prišle gasilske enote, ki so začele gašenje. Po besedah vodje intervencije z Gasilske brigade Ljubljana Tomaža Ažbeta je bilo na terenu 55 gasilcev z 20 vozili, ki so popoldan dokončno pogasili posamezna žarišča.

Preberite še: Močna eksplozija na Vrhniki: ena oseba umrla, dve huje poškodovani

Policija je potrdila, da je v eksploziji umrla ena oseba, dve pa sta huje poškodovani. Kot so še zatrdili, pogrešanih oseb ni. Boštjan Plahutnik z reševalne postaje UKC Ljubljana je povedal, da so reševalci s kraja nesreče odpeljali dva moška, ki sta bila huje opečena, pri enem od niju pa sumijo tudi na poškodbe notranjih organov. “Po prvi oceni sta imela opečenih med 40 in 60 odstotkov površine kože,” je dejal. Poškodovana so odpeljali v UKC Ljubljana.

Eksplozija je po informacijah gasilcev odjeknila v proizvodnih prostorih, ogenj pa je poškodoval tudi skladišče. “Prostori so večinoma uničeni. Gasilci smo le preprečevali, da bi se ogenj razširil na ostale objekte,” je povedal vodja intervencije Ažbe. Poleg gašenja so iz objektov odstranili tudi kemikalije, ki bi lahko povzročile nove eksplozije. Za zdaj med gasilci niso zaznali poškodb.

“Nevarnosti za občane ni”

Po besedah vrhniškega župana Daniela Cukjatija nadaljnje nevarnosti za občane ni. “Glede na pretekle dogodke v občini pa smo aktivirali Ekološki laboratorij z mobilno enoto (Elme) in Agencijo RS za okolje, ki bosta spremljala razmere,” je napovedal župan. O morebitni nevarnosti bodo občane obvestili prek občinske spletne strani, zagotovil pa je, da po besedah strokovnjakov ni nevarnosti za dihala prebivalcev. Kljub temu pristojni občane prosijo, da se kraju nesreče ne približujejo.

Kot je dejal Cukjati, so v podjetju Hamex redno izvajali gasilske vaje, po podatkih občine pa naj bi šlo za manjše družinsko podjetje.

Kot je s kraja dogajanja sporočila novinarka N1 Manca Turk, novinarske ekipe do kraja nesreče popoldan niso imele dostopa, saj je še potekala preiskava.

Preberite še: Eksplozijo na Vrhniki zaznale tudi bližnje potresne opazovalnice

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.