Moški pred izolsko bolnišnico zabodel varnostnika in ga hudo poškodoval

Bolnišnica Izola
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V nedeljo pozno popoldne se je 61-letni moški pred urgentnim blokom izolske bolnišnice sprl in stepel z varnostnikom ter ga zabodel z žepnim nožem. Varnostnik je hudo telesno poškodovan, vendar ni v smrtni nevarnosti. To je že tretji odmevni napad na zaposlene v zdravstvenih ustanovah letos.

Pred bolnišnico Izola je v nedeljo pozno popoldne moški z žepnim nožem zabodel varnostnika, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Koper.

Policisti so ugotovili, da se je 61-letni moški, doma iz Izole, pred urgentnim blokom bolnišnice sprl in stepel z varnostnikom, ki ga je pred tem pospremil iz prostorov bolnišnice.

Med pretepom sta oba padla po tleh, nato pa je moški 53-letnega varnostnika zabodel z žepnim nožem. Varnostnik je bil hudo telesno poškodovan, vendar ni v smrtni nevarnosti.

Ob tem je bil lažje poškodovan tudi 61-letnik, ki so ga v bolnišnici oskrbeli in ga nato odpustili v domačo oskrbo, so še pojasnili na PU Koper. Policisti zoper njega vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja hude telesne poškodbe.

Napadi na zaposlene v zdravstvenih ustanovah se vrstijo

Osebje v slovenskih zdravstvenih ustanovah je bilo v minulih letih že večkrat tarča napadov, nekateri so se končali tudi smrtjo napadenih. Zadnji izmed njih, ki je pritegnil veliko pozornosti javnosti, se je zgodil marca letos v UKC Ljubljana, ko se je moški najprej začel razburjati, nato pa v obraz udaril zdravstvenega tehnika. Posredovali so varnostniki, ki so napadalca zadržali, saj je zaposlenemu povzročil lahke poškodbe.

Odmeval je tudi napad januarja letos, ko je razburjen bolnik v celjski bolnišnici poškodoval dva zaposlena; enemu je lažje poškodoval roko, drugemu pa s čelnim udarcem zlomil nos. Poškodovana je zaradi stresa doživela srčni infarkt, napadalec pa je pobegnil, vendar ga je policija kmalu izsledila.

Še en napad se je v izolski bolnišnici zgodil avgusta 2016, ko je 70-letni napadalec s pištolo streljal na zdravnika in ga tako hudo ranil, da je kasneje kljub hitri medicinski oskrbi zaradi poškodb umrl. Napadalec je ubil tudi policista, ki ga je skušal ustaviti, še enega pa huje ranil. Sledil je obračun s policijo, napadalec je umrl. Stari znanec policije iz okolice Kopra je pred tem že bil v zaporu zaradi ropa pošte.

Policijska avtomobila
Srdjan Živulović/BOBO (Simbolična fotografija)

Odmeval je tudi napad v piranskem zdravstvenem domu februarja 2016, ko je 29-letni Koprčan z nožem večkrat zabodel in porezal 50-letno medicinsko sestro, ki je napad preživela. Policija je storilca prijela na begu. V preteklosti naj bi imel psihične težave, zaradi kaznivih dejanj pa so ga obravnavali že večkrat.

Pred tem sta bila odmevna še dva napada. Novembra 2014 je 55-letni moški je v Ljubljani med posvetom v psihiatrični ustanovi napadel zdravnico. Ta se je poskušala ubraniti, a jo je kljub temu z nožem poškodoval po roki. Moškega sta obvladala zdravstvena tehnika, nato pa so ga hospitalizirali.

Novembra 2007 pa je v ambulanti na Kotnikovi ulici v Ljubljani 29-letni moški z nožem zabodel 33-letno zobozdravnico in nato še sebe. Oba so hudo poškodovana prepeljali v klinični center, kjer je žrtev zaradi poškodb umrla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.