Na brežiški srednji šoli več dijakinj prijavilo spolno nadlegovanje

Črna kronika 17. Dec 202111:45 > 12:22
dekle uporablja telefon
Profimedia

V Strokovno izobraževalnem centru Brežice so obravnavali primer spolnega nadlegovanja; učitelj naj bi dijakinjam prek družbenih omrežij pošiljal neprimerna sporočila, poroča spletni portal Žurnal24. Ravnateljica Mojca Tomažin je pojasnila, da so na podlagi prijav mladoletnih dijakinj primer po uradni dolžnosti prijavili policiji.

S šole so sicer poslali pojasnilo, da so na podlagi prijav mladoletnih dijakinj primer po uradni dolžnosti prijavili policiji.

“V zvezi s to zadevo zaradi varovanja osebnih podatkov in zaščite mladoletnih oseb ter v interesu preiskave predkazenskega postopka po navodilih policije ne dajemo drugih podatkov. Učitelj ni več zaposlen na zavodu,” so še zapisali v Strokovno izobraževalnem centru Brežice. Prvotno navedbo, da so učitelja zaradi omenjenih prijav odpustili, so na STA pozneje popravili.

Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so povedali, da informacij zaradi varstva osebnih podatkov, varovanja integritete žrtve nasilja in njene zaščite ne morejo podati.

Da so dobili omenjeno prijavo, niso želeli potrditi. Izpostavljanje konkretnih primerov posega v sfero dostojanstva žrtev in njihovo intimnost. Povzroča jim dodatno škodo in jih stigmatizira, so pojasnili.

Policisti sicer na podlagi prijav in kakršnihkoli informacij o sumu storitve kaznivih dejanj zberejo vsa potrebna obvestila. Povežejo se z vsemi pristojnimi ustanovami in strokovnjaki ter storijo vse za zaščito žrtev, o ugotovitvah pa seznanjajo pristojno tožilstvo, so dodali.

“Na splošno pojasnjujemo, da so kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost dejanja spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja in pomenijo za žrtve enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Gre za dejanja, s katerimi je prizadeta spolna nedotakljivost osebe, posledice pa so za žrtve lahko zelo hude.”

Žrtve pozivamo, da spolno nasilje nemudoma prijavijo, policisti pa bodo skladno s svojimi pristojnostmi izvedli vse potrebne ukrepe za preprečitev nezakonitih ravnanj. Storili bodo vse, da kaznivo dejanje preiščejo, odkrijejo storilca in zavarujejo dokaze, potrebne za kazenski postopek.

PU Novo mesto.