Na območju Lovrenca na Pohorju po prvih ocenah za dobra dva milijona evrov škode

Črna kronika 10. Maj 202214:17 0 komentarjev
Neurje
Spletna stran Občina Lovrenc na Pohorju

Na območju Občine Lovrenc na Pohorju tudi danes nadaljujejo z zbiranjem podatkov o škodi, ki jo je minuli konec tedna tam povzročilo neurje. Po prvih ocenah škodo ocenjujejo na dobra dva milijona evrov, a ker ljudje še vedno sporočajo podatke, na občini pričakujejo, da bo številka o škodi še malo višja, so pojasnili za STA.

Na območju lovrenške občine, kjer še vedno niso odpravili vseh posledic lanskih neurij, so meteorne vode, plazovi in nanosi povzročili škodo v soboto in v noči na nedeljo. Takoj so stekle nujne sanacije in ocenjevanje škode, potekajo tudi že ogledi strokovnih služb, med drugim geologov oz. geomehanikov, ki bodo med drugim podali strokovna poročila, ki bodo podlaga za nadaljnje aktivnosti v primeru sproženih plazov.

Neurje je namreč poškodovalo več zemljišč, kjer so se sprožali plazovi in usadi. En plaz je odnesel in popolnoma uničil pomožne objekte, ki so bili tam. Uničen je tudi zasebni vodovod, ki je služil za lastno oskrbo s pitno vodo.

Predvsem pa je veliko škode utrpela cestna infrastruktura; največ je škode na asfaltnih in makadamskih cestiščih, bankinah, propustih in na ostali pripadajoči infrastrukturi, so navedli na občini.

Prevozne so vse ceste

Trenutno v občini popolnoma zaprtih cest ni, saj so na vseh vzpostavili prevoznost, so pa zaradi nevarnosti posedanja cestišč na poškodovanih cestah izdali sklep o prepovedi prometa za vozila z večjo osno obremenitvijo od štirih ton.

Prepoved velja na celotnih cestah Lovrenc na Pohorju-Lehen-Uran, Slepnica-Lovrenc in Slepnica-Hojnik kapela ter na delu ceste na Kumen in na delu ceste Slepnica-Cig.-Štancer (mimo Štancerja do Homarja), je zapisano na spletni strani občine, kjer dodajajo, da prepoved velja tudi za vse javne poti, ki se navezujejo na omenjene ceste.

Med drugim je bila v tokratnem neurju popolnoma uničena tudi javna pot, ki vodi do manjšega zaselka hiš. Pot so začasno sanirali, tako da lahko prebivalci dostopajo do svojih domov. Sicer pa se je velika škoda pojavila tudi v hišah, kjer je zalilo kleti, so izpostavili na občini.

V Lovrencu na Pohorju še niso odpravili vseh posledic lanskega neurja

Medtem na območju Občine Lovrenc na Pohorju še vedno niso v celoti odpravili posledice lanskih neurij, še posebej to velja za tiste posledice, katerih sanacija terja velika finančna sredstva. “Tečejo postopki morebitnega državnega sofinanciranja, saj sami tako velikih sanacij ne zmoremo,” so navedli na občini.

Tokratno neurje sicer ni povzročilo škode na enakih območjih kot lani. Lani je neurje pustošilo predvsem v zaselku Kumen, letos pa v zaselkih Rdeči breg in Recenjak, v samem Lovrencu in delno tudi na Kumnu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!