Na sojenju Matjažu Kovačiču zaslišali nekdanje člane nadzornega sveta Nove KBM

Črna kronika 01. Mar 202315:04 1 komentar
matjaž kovačič, nova kbm
Srdjan Živulovic/BOBO

Sojenje nekdanjemu prvemu možu Nove KBM Matjažu Kovačiču in soobtoženim zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami se je danes na mariborskem sodišču nadaljevalo z zaslišanjem nekdanjih članov nadzornega sveta banke.

Na mariborskem sodišču so danes med drugim zaslišali nekdanja predsednika nadzornega sveta Nove KBM Dušana Jovanoviča in Daniela Blejca.

Jovanovič, član nadzornega sveta Nove KBM od julija 2009, kasneje pa tudi predsednik nadzornega sveta, je ponovil, da se podrobnosti poslov odvisne družbe Multiconsult, ki se je ukvarjala z nakupom in prodajo nepremičnin na Hrvaškem, ne spomni.

Ve, da so bile na nadzornem svetu razprave o poročanju medijev glede razlik v vrednosti med cenami, po katerih so projektne družbe odkupovale zemljišča od prvotnih lastnikov, in cenami, po katerih je Multiconsult odkupoval lastniške deleže v teh družbah, ne spominja pa se, da bi revizorji potrdili te navedbe.

Po njegovih besedah so te razprave v nadzornem svetu imele “naravo gostilniške diskusije”, ker so temeljile na navedbah iz časnikov. Dodal je, da bi nadzorni svet zagotovo ukrepal, če bi bile zatrjevane razlike podkrepljene z ugotovitvami revizorjev.

Tožilstvo je ob tem opozorilo na poslovno sodelovanje Jovanovičevega inštituta IECG z Novo KBM v času, ko sta banko vodila Kovačič in prav tako obtožena Manja Skernišak, kar bi lahko predstavljajo konflikt interesov v vlogi nadzornika. Po navedbah obrambe obtoženih pa je takšno zatrjevanje le poskus diskreditacije priče, ki ne govori tako, kot bi želelo tožilstvo.

Danes je kot priča nastopil tudi Daniel Blejc, ki je bil član nadzornega sveta Nove KBM med leti 2005 in 2009, od maja 2006 pa tudi predsednik nadzornega sveta. Spominja se, da so bili nadzorniki redno seznanjeni s poslovanjem Multiconsulta tako kot ostalih odvisnih družb.

Glede spornih poslov mu je bilo takrat pojasnjeno, da je pridobivanje nepremičnin prek lastniških deležev projektnih družb ugodnejše kot neposredni nakup od fizičnih oseb, a se je kasneje zalomilo, ker pridobljenih nepremičnin zaradi spremenjenih razmer na trgu ni bilo mogoče prodati, je povedal.

Sam je glasoval proti dokapitalizaciji Multiconsulta, saj je nasprotoval takšnemu “verižnemu ščitenju” odvisnih družb.

Specializirano državno tožilstvo očita nekdanjima vodilnima v Novi KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak zlorabo položaja, pri čemer naj bi jima pomagala takratni direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica, ki je na mestu slednjega nasledil četrtega soobtoženega Borisa Cekova.

Glede na obtožnico naj bi nekdanji vodilni v banki v letih 2006 in 2007 prek kreditnega odbora in članstva v nadzornem svetu Multiconsulta, preimenovanega v KBM Projekt, s svojim vplivom dosegli, da je banka podjetju odobrila osem kreditov, s katerimi je to financiralo nakup poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb. Te so tik pred tem na Hrvaškem kupovale nepremičnine, Multiconsult pa jih je nato z nakupom deležev podjetij občutno preplačal, s čimer naj bi omenjeni po navedbah tožilstva oškodovali banko za dobrih 25 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje