Nekdanje vodstvo jeseniške bolnišnice po devetih letih oprano krivde

Črna kronika 27. Feb 202313:59 0 komentarjev
Splošna bolnišnica Jesenice
Foto Srdjan Živulović/BOBO

"Končno je ta agonija mimo," je po koncu sodnega postopka, ki je trajal devet let, dejal nekdanji direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat, ki ga je ljubljansko višje sodišče oprostilo očitanih kaznivih dejanj.

Višje sodišče v Ljubljani je nekdanje vodstvo Splošne bolnišnice Jesenice oprostilo očitanih kaznivih dejanj v zvezi z domnevno spornim poslom z družbo ISS Facility Services. Kot je za STA povedal nekdanji direktor bolnišnice Igor Horvat, mu je s pravnomočno oprostilno sodbo po devetih letih agonije z ramen padlo veliko breme.

Horvat, njegova nekdanja pomočnica za področje zdravstvene nege Zdenka Kramar, nekdanji direktor ISS Rudi Zupan, prokuristka ISS Franja Meža Nereks in vodja poslovne enote ISS v jeseniški bolnišnici Binka Dedić so bili obtoženi, da so s spornim poslom bolnišnico oškodovali za skoraj 835.000 evrov. V korist podjetja naj bi leta 2010 priredili javni razpis za čiščenje bolnišničnih prostorov in receptorske storitve.

Domnevno sporna pogodba z ISS Facility Services je botrovala razrešitvi Horvata z mesta direktorja bolnišnice spomladi leta 2014. Svet zavoda je Horvatu očital malomarno opravljanje dolžnosti in nezakonito porabo javnih sredstev.

Tedaj imenovano novo vodstvo bolnišnice je zoper Horvata in Kramarjevo vložilo 1,4 milijona evrov vredno odškodninsko tožbo, saj naj se pogodba z ISS ne bi izvrševala, kot je bila zapisana, zaradi česar naj bi bolnišnici nastajala škoda. Delovno in socialno sodišče v Kranju je leta 2018 tožbo zavrnilo in Horvata ter Kramarjevo oprostilo očitkov, čemur je leta 2019 pritrdilo tudi višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani.

“Končno je ta agonija mimo”

Horvat in drugi pa so se medtem znašli še v kazenskem postopku, saj je bolnišnica leta 2014 zardi suma nezakonite porabe javnih sredstev podala tudi prijavo na policijo. Ta je po preiskavi vložila kazensko ovadbo, tožilstvo pa je konec leta 2017 vložilo obtožnico zoper pet oseb.

Okrožno sodišče v Ljubljani je leta 2021 peterico obtoženih spoznalo za krive in jim izreklo pogojno obsodbo. Obtoženi, ki so ves čas poudarjali, da niso krivi in da ni bilo v ozadju nobenega naklepa ali oškodovanja, pa so se na sodbo pritožili. Višje sodišče v Ljubljani je pritožbi ugodilo in jih oprostilo, je na podlagi prejšnji teden prejete sodbe povedal Horvat.

Zadeva je tako pravnomočno končana. “Končno je ta agonija mimo,” je izpostavil Horvat in dodal, da je bilo naporno tako za njih same kot za njihove družine, vplivalo pa je tudi na njihove kariere. Horvat je ves čas vztrajal, da je šlo za konstrukt, s katerim je takratni svet zavoda z očitkom krivdne kršitve obvez izvedel njegovo zamenjavo. O morebitni vložitvi odškodninske tožbe bo Horvat še razmislil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!