Neznanci v Sevnici s svastikami porisali spomenika: “Resnično zavržno dejanje”

Črna kronika 02. Nov 202314:17 23 komentarjev
Pokrit kip na Trgu svobode v Sevnici
Foto: Občina Sevnica

Občane v Sevnici razburja vandalizem. V noči iz torka na sredo so se namreč na dveh spomenikih, posvečenih borcem NOB in žrtvam okupatorjevega nasilja, in na bližnji cesti pojavile svastike. Policija dogodek še preiskuje in poskuša izslediti storilce, občina pa je medtem dejanje že ostro obsodila.

Sevničani so pretreseni. V noči iz torka na sredo so se namreč na dveh spomenikih in na vozišču Prešernove ceste pojavile svastike v roza in rdeči barvi. Kdo je porisal kipa na Trgu svobode in pri OŠ Sava Kladnika Sevnica, ki sta posvečena borcem NOB in žrtvam okupatorjevega nasilja, še ni znano. Neznanci so ob tem tudi razmetali sveče in cvetlične aranžmaje, ki so bili položeni ob spomenika.

Policija dogodek še preiskuje in zbira obvestila zaradi suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu kazenskega zakonika in poškodovanja tuje stvari po 220. členu kazenskega zakonika. Za kršitev prvega omenjenega člena je za posameznika predvidena zaporna kazen do dveh let, za kršitev drugega pa se osebo kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. V primeru, da je povrožčena škoda na tuji stvari velika, se storilca lahko kaznuje z zaporno kaznijo do pet let.

Občina bo prijavo podala tudi na Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki bo opredelil nadaljnje postopke. Kip na Trgu svobode je trenutno delno prekrit.

Kip na trgu Svobode v Sevnici je že prekrit Kip na trgu Svobode v Sevnici je že prekrit
Foto: Občina Sevnica
Kip na trgu Svobode v Sevnici je že prekrit Kip na trgu Svobode v Sevnici je že prekrit
Foto: Občina Sevnica
Na sevniškem kipu, ki stoji na Trgu svobode, so se čez noč pojavile svastike Na sevniškem kipu, ki stoji na Trgu svobode, so se čez noč pojavile svastike
Foto: Občina Sevnica

Občina je dejanje v sporočilu za javnost ostro obsodila, vandalizem pa označila kot nedopusten.

“Poškodovanje spomenikov /…/ je resnično zavržno dejanje!” so med drugim zapisali. Spomnili so tudi, da svastike na spomenikih poosebljajo vse tisto, proti čemur so se pogumni Sevničani in Sevničanke v času 2. svetovne vojne borili.

“Neznani posamezniki, ki so odgovorni za ta surov izraz nestrpnosti, nimajo občutka pripadnosti, nimajo občutka za skupnost, predvsem pa na najbolj provokativen način poskušajo uničevati in omalovaževati zgodovino, s čimer pa izražajo predvsem svojo ozkoglednost. Noben tak posameznik ni vreden skupnosti, v kateri biva.”

Obžalujejo, da so vandali kipe oskrunili ravno pred začetkom praznovanj občinskega praznika, ki je posvečen predvsem tistim, ki so se borili za svobodo slovenskega naroda. Občinski praznik v spomin na hrabra dejanja narodnega heroja Dušana Kvedra Tomaža in rešitev aktivistov iz sevniškega zapora med drugo svetovno vojno obeležujejo 12. novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje