Požig in grafiti svastik na judovskem pokopališču na Dunaju

Svet 01. Nov 202313:42
Foto; Oskar Deutsch/X

Na judovskem delu osrednjega pokopališča na Dunaju je ponoči izbruhnil požar, domnevno je bil podtaknjen. Na stene pokopališke stavbe so neznanci narisali svastike. Avstrijski politiki so dejanje obsodili in poudarili, da za antisemitizem v avstrijski družbi ni prostora.

Vodja avstrijskih Judov je sporočil, da je bil ponoči na judovskem delu osrednjega dunajskega pokopališča podtaknjen požar, na zunanje stene pa so neznanci narisali svastike, poročajo avstrijski mediji.

Predsednik judovske skupnosti na Dunaju Oskar Deutsch je na družbenih omrežjih zapisal, da je bila požgana vhodna avla v slavnostno dvorano. Nihče ni bil poškodovan. Gasilci in policija so po njegovih besedah opravili preiskavo.

Poklicni gasilci so bili o dogodku obveščeni okoli 8. ure zjutraj. Ko so prišli do pokopališča, se je izkazalo, da je požar izbruhnil že v noči na sredo in do njihovega prihoda že skoraj ugasnil. “Gasilci so morali le pogasiti žarišča in prezračiti prostore,” je za avstrijsko javno radiotelevizijo povedal Gerald Schimpf, tiskovni predstavnik dunajske poklicne gasilske brigade.

Zunanje stene stavbe so neznanci porisali s svastikami. Nastala je precejšnja materialna škoda. Oblasti so po navedbah judovske skupnosti (IGK) stavbo začasno zaprle. Grobove na pokopališču je bilo na današnji dan, ki je tudi v Avstriji praznik, kljub temu mogoče obiskati, poročajo avstrijski mediji.

Ker gre za domnevno politično in versko motivirano dejanje, je preiskavo prevzel avstrijski zvezni urad za zaščito ustave.

Politiki obsodili antisemitizem

Odzvali so se tudi avstrijski politiki. Zvezni kancler Karl Nehammer je zapisal, da “za antisemitizem v naši družbi ni prostora in proti njemu se bomo borili z vsemi političnimi in ustavnimi sredstvi. Upam, da bodo storilce hitro odkrili.”

Pretresenost je izrazil tudi zvezni predsednik Alexander Van der Bellen: “Število antisemitskih incidentov v Avstriji se je v zadnjih tednih močno povečalo. To se mora ustaviti!” je zapisal na družbenem omrežju X.

“Novica o požaru na judovskem delu osrednjega pokopališča me je globoko pretresla,” je zapisal dunajski župan Michael Ludwig. “Mirno in spoštljivo sobivanje je v našem mestu najpomembnejša prednostna naloga. Naša zgodovinska dolžnost je, da zaščitimo judovsko življenje in judovske ustanove,” je poudaril. Podobno so se odzvali tudi drugi avstrijski politiki.

Predsednik judovske skupnosti Oskar Deutsch je ljudi še pozval, naj v četrtek zvečer s svečami in lučmi pridejo na dunajski trg Heldenplatz. “Postavite znamenje proti antisemitizmu in ljudomrznežem. Za konec napadov na Izrael, judovstvo in demokracijo, za osvoboditev vseh talcev,” je zapisal.

Po napadu Hamasa na Izrael so v Avstriji razglasili povišano stopnjo ogroženost zaradi terorizma in poostrili varovanje judovskih ustanov in objektov.