NPU na Dolenjskem zasegel več kot 2,5 milijona cigaret nezakonite proizvodnje

Črna kronika 16. Mar 202314:13 > 19:08 1 komentar
Cigareti, kajenje, tobak
Michaela Rehle/REUTERS

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v hišnih preiskavah na Dolenjskem zasegel več kot 2,5 milijona kosov cigaret in več kot dve toni tobačnih izdelkov, ki so jih osumljenci izdelovali v lastnem nezakonitem obratu za proizvodnjo tobačnih izdelkov. Premoženjska korist, ki so jo pridobili z izogibom plačila trošarin in DDV, znaša okrog 730.000 evrov.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) vodijo predkazenski postopek zoper več fizičnih oseb, ki so v okviru mednarodno organizirane hudodelske združbe skrivoma vzpostavili obrat za proizvodnjo nezakonitih tobačnih izdelkov, je sporočila Generalna policijska uprava.

V predkazenskem postopku je NPU izsledil več dobav sestavin za izdelavo cigaret na območju Slovenije. Preiskovalci so sumili, da se cigarete z omenjenimi sestavinami proizvajajo v nezakonitem obratu in prodajajo neobdavčeno. Tekom preiskave je NPU ugotovil, da je bilo v skritem obratu izdelanih najmanj 2.641.200 kosov cigaret, posebej so zasegli najmanj 816 kilogramov rezanega tobaka, 1.392 kilogramov tobačnih listov in 425 kilogramov že narejenih cigaret, ki niso pakirani v škatlice.

Osumljenci so se na ta način izognili plačilu trošarin in DDV, s čimer so si pridobili protipravno premoženjsko korist v višini približno 730.000 evrov, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

Preiskovalci so v preiskavi zasegli tudi 170.000 evrov gotovine, celotno strojno proizvodno linijo za izdelavo cigaret, opremo za izdelavo cigaret ter štiri priklopna vozila.

V okviru predkazenskega postopka je NPU izvajal klasične in prikrite policijske ukrepe ter izvedel več hišnih preiskav, prav tako se je izvajalo mednarodno sodelovanje z Europolom. Pri zaključni akciji je sodelovalo 40 preiskovalcev NPU, kriminalisti Policijske uprave (PU) Novo Mesto in Ljubljana ter uslužbenci Finančne uprave RS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje