NPU s kazensko ovadbo zaradi goljufije na škodo EU

Črna kronika 10. Okt 202215:14 1 komentar
Policijski avto
Foto: N1

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v začetku avgusta na specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper osebo iz pravnega subjekta s sedežem v Ljubljani. Očitajo ji, da je ob pomoči zunanje osebe s strokovnimi znanji izvršila kaznivo dejanje goljufije na škodo EU in zlorabe položaja.

Preiskovalci NPU so v predkazenskem postopku ugotovili, da je oseba pridobila sredstva, čeprav je vedela, da podjetje ne izpolnjuje formalnih zahtevanih pogojev iz javnega razpisa, so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

Ta oseba je nato vložila več zahtevkov za izplačilo, na podlagi katerih je pridobila najmanj 80.000 evrov, pri čemer je 27.000 evrov izplačala zunanji osebi. Skušala je pridobiti še 30.000 evrov, ki pa niso bili izplačani, so povzeli na policiji.

Ker se javni razpis v 50 odstotkih sofinancira iz sredstev EU, je po njihovih navedbah s tem oškodovala proračun EU v znesku najmanj 80.000 evrov. V ostali polovici je oškodovala lastna sredstva pravnega subjekta, ki jih je porabila za plačila zunanjim osebam s strokovnimi znanji. Kazensko ovadbo obravnava Evropsko javno tožilstvo.

Za kaznivi dejanji, za kateri je odgovorna tudi pravna oseba, je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje