Obramba domnevnega vodje hudodelske združbe želi razčistiti zakonitost dokazov

Črna kronika 02. Dec 202216:06 0 komentarjev
Sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Obramba Aleša Zupančiča, domnevnega vodje kriminalne združbe, ki je po trditvah tožilstva od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovala z drogo, želi razčistiti, ali so bili dokazi zoper obtoženega pridobljeni zakonito.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo ločeno sojenje Alešu Zupančiču, domnevnemu vodji kriminalne združbe, ki naj bi s trgovanjem s heroinom, kokainom, ekstazijem, marihuano, hašišem in amefetaminom od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov. Sredi poletja je sodišče v tej zadevi osem obtoženih spoznalo za krive prometa z drogami in jim izreklo zaporno kazen v skupni dolžini skoraj 28 let, sojenje Zupančiču, ki krivde ni priznal, pa poteka ločeno.

Obramba Zupančiča zdaj želi razčistiti, ali sta policija in tožilstvo dokaze zoper domnevnega šefa kriminalne združbe pridobila zakonito. Sodišču med drugim predlaga pridobitev vrste listin oziroma dokumentacije, ki se nanaša na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper Zupančiča in nekatere druge člane združbe. Predlaga tudi pridobitev evropskih preiskovalnih nalogov iz Italije, Španije in Avstrije.

Zupančič se danes sicer ni želel zagovarjati glede več tisoč datotek in fotografij, ki so bile najdene v njegovih telefonih. Ob aretaciji leta 2020 je policija Zupančiču namreč zasegla več telefonov, na katerih je bila nameščena aplikacija za kriptirano komunikacijo, do datotek na omenjenih telefonih pa je sredi junija letos prišel sodni izvedenec za telekomunikacije Mitja Štular.

Sojenje Zupančiču se bo nadaljevalo 6. decembra, ko bo sodišče zaslišalo tudi sodnega izvedenca Štularja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.