Okoljski kriminal na Štajerskem: ovadili 9 oseb, ki so nezakonito odlagale blato

Črna kronika 07. Okt 202109:04 > 09:26 0 komentarjev
Sanacijska dela na območju Pivole
DRSV

Celjski kriminalisti so ovadili devet ljudi – med njimi odgovorne osebe podjetij in zaposlene – ki so se z nezakonitim odlaganjem blata na Štajerskem finančno okoristili. Šlo je za več kot 500 ton odpadnega blata, ovadenim pa grozi do osem let zapora.

Celjski kriminalisti so konec septembra končali obsežno preiskavo sumov storitev kaznivih dejanj obremenjevanje in uničevanje okolja in kazensko ovadili štiri odgovorne osebe podjetij iz Celja, Domžal in Ljubljane, štiri zaposlene v podjetjih iz Domžal in Ljubljane ter moškega z območja Šentjurja. Predkazenski postopek je usmerjalo celjsko okrožno državno tožilstvo.

Vozniki tovornih vozil so na štiri zemljišča v Vodulah pri Dramljah, industrijski coni v Šentjurju, v Jerčinu ter v Spodnjem Grušovju nezakonito odložili več kot 500 tisoč kilogramov odpadnega blata iz čistilnih naprav. Kot so sporočili s PU Celje, so odgovorne osebe s tem poslabšale kakovost zraka, vode in zemlje v takem obsegu, da so povzročile tudi dejansko nevarnost za živali in rastline na omenjenih zemljiščih in okolici.

Voznika prevozniškega podjetja z območja Ljubljane sta v Vodule pri Dramljah na starejše divje odlagališče pripeljala 370 tisoč kilogramov okolju škodljivega odpadnega blata. Zaradi takratnega močnega deževja se je odpadno blato stekalo še v bližnji potok in ga onesnažilo. Voznika sta odpadno blato vozila iz čistilnih naprav Ptuj in Tuncovec pri Rogaški Slatini. Voznik istega podjetja je na travnik v industrijski coni Šentjur iz čistilne naprave Ptuj pripeljal in odložil skoraj 23 tisoč kilogramov odpadnega blata, iz čistilne naprave Tuncovec pri Rogaški Slatini pa je pripeljal skoraj 37 tisoč kilogramov odpadnega blata in ga odložil na travnik v kraju Jerčin.

Z dejanji zaslužili

Voznika prevozniškega podjetja z območja Domžal sta v Spodnje Grušovje iz čistilne naprave Tuncovec pri Rogaški Slatini pripeljala in nezakonito odvrgla vsaj 108 tisoč kilogramov odpadnega blata, kar je imelo za posledico uničenje več dreves in gozdnega rastja.

Odpadno blato iz čistilnih naprav so osumljeni nezakonito odlagali v naravnem okolju izključno z namenom, da bi si pridobili čim večjo protipravno premoženjsko korist, so ugotovili celjski kriminalisti. Javna komunalna podjetja so namreč za vse oddano blato v skladu s sklenjeno pogodbo s podjetjema z območja Celja in Ljubljane plačevala ceno, kot da bo oddano blato ustrezno skladiščeno in uničeno. Motiv sodelujočih je bil torej izključno koristoljubje, ne glede na posledice, ki so in bi še lahko nastale v naravnem okolju.

Lažna dokumentacija

Kot so sporočili s PU Celje, so s preiskavo ugotovili, da sta pogodbeni podjetji v dokumentaciji, ki sta jih oddajali uradnim organom, prikazovali, da je bilo vse prevzeto odpadno blato iz čistilnih naprav prevzeto in ustrezno skladiščeno.

Vsem štirim osumljenim pravnim osebam je skupno opravljanje dejavnosti s področja ravnanja z odpadki, vendar med seboj nimajo sklenjenih pogodb o sodelovanju. Kljub temu so njihovi zastopniki pri storitvah očitanih sumov kaznivih dejanj izjemno usklajeno delovali, tako pri iskanju odlagališč kot tudi pri prevozih in odlaganju nevarnih odpadkov v naravo.

Grozi jim do osem let zapora

Policija je vseh devet osumljenih kazensko ovadila zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja, za kar jim grozi do osem let zaporne kazni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!