Femicid na Koroškem: osumljenec odklenil vhodna vrata in napadel iz ljubosumja

Črna kronika 10. Maj 202212:48 > 15:14

Slovenijo je konec tedna pretresel nov femicid. 38-letni osumljenec, ki ga policija pred tem še ni obravnavala za prekrške z elementi nasilja, je v stanovanjsko hišo 33-letne nekdanje partnerice kljub veljavni prepovedi približevanja vstopil s ključem skozi vhodna vrata. Napadel jo je zgolj z uporabo fizične sile, pri tem pa najverjetneje deloval iz ljubosumja. Le nekaj ur pred napadom je policija v oškodovankini hiši opravila rutinsko kontrolo spoštovanja ukrepa prepovedi približevanja.

Slovenijo je konec tedna pretresel nov femicid. Policija je bila o huje poškodovani ženski v stanovanjski hiši v Dravogradu obveščena v soboto po 21. uri. O tem jih je obvestil republiški center za obveščanje, njih pa je obvestil občan. Policisti so v hiši našli žensko, ki ni kazala znakov življenja, zaradi česar so jo do prihoda reševalcev začeli oživljati. V hiši je bil v tistem trenutku tudi 38-letni osumljenec, ki mu je policija odvzela prostost.

Z ogledom kraja dejanja in zbiranjem obvestil je policija s preiskovalno sodnico in okrožno tožilko ugotovila, da je osumljeni v stanovanjsko hišo najverjetneje vstopil skozi vhodna vrata, ki jih je odklenil z originalnim ključem. “Pri ogledu nismo zaznali znakov, da bi v stanovanjsko hišo kdo vstopil s silo,” je opisal vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Celje Milan Vogrinec

Zatem je osumljeni oškodovanko napadel in jo tako hudo poškodoval, da je zaradi posledic napada naslednji dan umrla. Vogrinec je navedel, da je osumljeni žensko napadel zgolj z uporabo fizične sile. “Pri storitvi kaznivega dejanja ni bil uporabljen noben predmet,” je navedel. Osumljeni je najverjetneje deloval iz ljubosumja, je opisal Vogrinec.

Med napadom je bila oškodovanka v stanovanjski hiši sama. So pa bili pri njej le nekaj ur pred napadom policisti, ki so okrog 19. ure opravili rutinsko kontrolo oškodovankinega bivališča in spoštovanja ukrepa prepovedi približevanja. “Med pregledom policisti niso zaznali nobenih posebnosti,” je opisal Vogrinec. Kontrole se ob prepovedih približevanja opravljajo dnevno, če policija oceni, da je to potrebno, pa tudi večkrat na dan. Tovrstne kontrole se lahko opravijo fizično ali po telefonu, policija pa jih opravlja nenapovedano, da jih storilec ne more pričakovati. 

Osumljeni je bil v ponedeljek priveden k preiskovalni sodnici, ki je zoper njega odredila pripor. Za kaznivo dejanje umora je predvidenih do trideset let zaporne kazni. 

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto Vogrinec je opisal, da je 33-letna ženska 13. aprila prvič prijavila kaznivo dejanje nasilja v družini. Takrat so policisti opravili razgovore ter o ugotovitvah obvestili okrožnega državnega tožilca, ta pa je ugotovil, da osumljeni ne izpolnjuje pogojev za odreditev pripora. “Zato mu je bil istega dne izrečen ukrep prepovedi približevanja,” je opisal Vogrinec. V času veljavnega ukrepa, ki ga je sodišče potrdilo do 12. junija, policisti niso bili obveščeni o kršitvah tega ukrepa, prav tako kršitev niso zaznali med rutinskimi kontrolami. Vogrinec je opisal, da policija 38-letnega osumljenca tudi pred oškodovankino prijavo ni obravnavala za prekrške z elementi nasilja, niti za morebitna druga kazniva dejanja z elementi nasilja zoper oškodovanko ali druge osebe.

Samo na Celjskem so letos izdali 74 prepovedi približevanja, na letni ravni jih izdajo približno 260. 

Sociologinja Jasna Podreka in prostovoljka Društva SOS telefon je opozorila, da so tovrstni intimnopartnerski umori najpogostejši razlog za nasilne in prezgodnje smrti žensk pri nas. Letno jih je v povprečju med pet in sedem.

Če nasilje povzročate, se obrnite na Društvo za nenasilno komunikacijo. Če nasilje doživljate, pokličite na brezplačni zaupni SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja (080 11 55). Dosegljivi so 24 ur na dan vse dni v letu, tudi v tujih jezikih, mogoč je tudi posvet s kriminalistko in pravnico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.