Policija opozarja na povečano število vlomov: Kradejo predvsem denar in nakit

Črna kronika 23. Dec 202308:53 0 komentarjev
vlom
Foto: PROFIMEDIA

Policisti v jesenskem in zimskem času obravnavajo več vlomov v poznih popoldanskih in večernih urah in praviloma takrat, ko stanovalcev ni doma. Storilci iz hiš kradejo predvsem denar in nakit. Policisti stanovalce opozarjajo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, kot je zaklepanje vrat in zapiranje oken, tudi ob krajši odsotnosti.

Storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo, izkoristijo tudi krajšo odsotnost, kot je odhod na sprehod ali v trgovino, in vlomijo v hišo, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Izkušnje policistov kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, kjer so nameščene alarmne naprave in video nadzor, vseeno pa je pomembno tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov. Policisti stanovalcem svetujejo, da ob odhodu od doma zaklepajo vsa vrata in zapirajo okna, ključev pa ne puščajo na tako imenovanih skritih mestih, na primer v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno.

Prav tako svetujejo, da tudi v primerih, ko stanovalci od doma odidejo le za krajši čas, v hiši pustijo prižgano luč ali televizijski sprejemnik in na ta način zagotovijo, da hiša ne daje videza, da v njej ni nikogar.

“Policisti in kriminalisti veliko pozornosti namenjamo preprečevanju in preiskavam tovrstnih kaznivih dejanj. Občane pozivamo, da nas obveščajo o vseh primerih, ko v nekem okolju, soseski opazijo sumljiva vozila in osebe, ki v to okolje ne sodijo, si ogledujejo hiše in se morda pripravljajo na izvrševanje kaznivih dejanj,” so pozvali na policiji.

Stanovalce medtem pozivajo, da v primeru, da ob prihodu domov opazijo sledi vloma, ne vstopajo in ne hodijo po stanovanju, ampak takoj pokličejo policiste na številko 113. Prav tako je ključno, da ničesar ne prijemajo ali premikajo, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!