So tožilko v zadevi Kavaški klan dobro varovali? Policija preverja podrobnosti

Črna kronika 15. Feb 202415:42 2 komentarja
Policija
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Prejšnji teden so v javnost prišle informacije o domnevnih nepravilnostih pri delovanju Centra za varovanje in zaščito, ki v sklopu Generalne policijske uprave skrbi za varovanje oseb in objektov. Med drugim naj bi prihajalo do več napačnih odločitev pri varovanju tožilke v zadevi Kavaškega klana. Policija za zdaj domnevnih nepravilnosti ni potrdila, na podlagi prijave v notranjevarnostnem postopku pa še vedno preverjajo domnevna odklonska ravnanja in tveganja.

Na policiji zaenkrat nimajo podatkov, ki bi potrjevali domnevne nepravilnosti pri delovanju Centra za varnost in zaščito, so pojasnili za STA. Kot so dodali, generalni direktor Senad Jušić ni posebej odredil nadzora nad delom centra, vseeno pa na podlagi prijave v notranjevarnostnem postopku preverjajo domnevna odklonska ravnanja in tveganja.

Kot so navedli na policiji, ta kot sistem in policijske enote, kot del tega sistema, svoje naloge in pooblastila opravljajo zakonito, strokovno in vedno zaradi zagotavljanja varnosti posameznikom in skupnosti, ob spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitvi pravne države. Varovanje določenih oseb, ki ga opravlja omenjeni center, je prav tako ena od nalog policije, kjer varovanim osebam po njihovih zagotovilih zagotavljajo visoko raven varnosti.

Ob tem so dodali, da je policijsko delo zelo nepredvidljivo, zato se prilagajajo varnostnim razmeram, stalno tudi iščejo načine za izboljšanje učinkovitosti svojega dela. V zadnjem obdobju se soočajo s povečanjem števila ogroženih oseb, ki jim morajo skladno z zakonom ali uredbo zagotoviti varnost.

Na policiji podatkov o varovanih osebah ne razkrivajo

Prav zato je vodstvo Centra za varovanje in zaščito vodstvu policije dalo pobudo za ustanovitev delovne skupine, ki bi preučila optimizacijo delovnih procesov, povezanih z varovanjem ogroženih oseb. V vodstvu policije pravijo, da podpirajo njihova prizadevanja, ki bi lahko omogočila boljšo organizacijo dela in učinkovitejše upravljanje s kadri. Sicer pa na policiji ne razkrivajo podatkov o varovanih osebah. Znano je, da glede na funkcijo varujejo osebe, kot jih določa uredba o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija.

“Razkrivanje podatkov o ukrepih policije bi lahko resno vplivalo na varnost tako varovanih oseb, kot varnost njihovih bližnjih, uslužbencev policije ali oseb, ki sodelujejo s policijo, prav tako pa bi lahko vplivalo na učinkovitost taktike in metod dela policije pri varovanju varovanih oseb,” so dodali na policiji.

Kot so zagotovili, imajo vzpostavljen sistem notranjevarnostnih postopkov, s katerim vedno preverijo podatke, zbrana obvestila, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja oz. tveganj, ki vplivajo na delo policije ali varnost uslužbencev policije.

Organizacija dela Centra za varovanje in zaščito je po njihovem mnenju v pristojnosti vodstva enote, ki mora pri svojem delu skrbeti tudi za zakonito in učinkovito razporejanje delovnega časa. Pri tem morajo spoštovati pravice in dolžnosti, ki urejajo delovna razmerja v policiji, so še dodali.

Ugotovitve zaskrbljujoče in neugodne za vodstvo centra

Časnik Večer je prejšnji teden poročal, da naj bi nadzor nad omenjenim centrom pokazal nekatere nepravilnosti, pa tudi o tem, da naj bi po novem znotraj policije oblikovali posebno skupino, ki naj bi varovala ogrožene sodnike in tožilce.

Ugotovitve nadzora so bile po podatkih časnika zaskrbljujoče in neugodne za vodstvo centra, zato naj bi izvajalec nadzora IvanKovačič generalnemu direktorju policije predlagal takojšnjo menjavo njegovega vodstva. Med drugim naj bi prihajalo do več napačnih odločitev pri varovanju tožilke Mateje Gončin, ki med drugim zastopa obtožnico zoper domnevne člane slovenske celice Kavaškega klana.

Center za varovanje in zaščito deluje v okviru Generalne policijske uprave in opravlja naloge na področju preventivnega, operativnega, tehničnega in fizičnega varovanja oseb in objektov. Njegova osnovna naloga je varovanje varovanih oseb in objektov pred vsemi oblikami ogroženj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje