Policija prijela moškega, ki je na bankomate nastavljal pasti in kradel gotovino

Črna kronika 18. Apr 202409:22 0 komentarjev
Bankomat
Foto: PROFIMEDIA

Policija je v ponedeljek prijela 45-letnega državljana Romunije, ki je skupaj s trenutno neznanim storilcem iz bankomata na Celovški cesti v Ljubljani ukradel gotovino. Dvojica naj bi v zadnjih dveh mesecih izvedla vsaj še 18 podobnih kaznivih dejanj v Ljubljani in s tem povzročila za okoli 3.000 evrov materialne škode. 45-letnik je zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj tatvine priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana, jih je v ponedeljek varnostnik obvestil o sumljivem obnašanju osebe pri bankomatu na Celovški cesti v Ljubljani. Policisti so nato na kraju prijeli 45-letnega državljana Romunije in ugotovili, da je pred tem na režo bankomata namestil napravo, s pomočjo katere je pri dvigu gotovina ostala v bankomatu. Osumljenec, ki je bil v bližini, pa jo je nato odtujil.

45-letniku so odvzeli prostost, policisti pa so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je isti osumljenec skupaj s trenutno še neznanim storilcem v zadnjih dveh mesecih izvedel vsaj še 18 podobnih kaznivih dejanj na območju mesta Ljubljana. Z navedenimi dejanji sta povzročila za okoli 3.000 evrov materialne škode. Osumljeni je bil zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj velike tatvine priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Kaj je cash trapping?

Cash trapping ali past za gotovino je oblika zlorabe, pri kateri storilci na bankomatu manipulirajo z režo za izdajanje gotovine. Na režo za izdajanje gotovine s pomočjo lepila oziroma obojestranskega lepilnega traku namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v reži.

Postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno – bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. Zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in kraj zapustijo. Storilci nato pristopijo do bankomata in odstranijo “past” ter si tako nezakonito prilastijo denar.

Policija zato vsem uporabnikov bankomatov svetuje:

  • Da pred dvigom gotovine preverite režo za izdajanje gotovine. Ta mora biti prosto dostopna in ne sme biti manipulirana z letvijo, ki ovira izdajanje gotovine. Prilepljene letve se ponavadi zlahka odstranijo.
  • Če vam bankomat po odobreni transakciji ne izplača gotovine, takoj preverite stanje na vašem računu. Če je transakcija stornirana in je stanje na računu pravilno, lahko ponovno poskusite z dvigom gotovine.
  • Med dvigom gotovine na bankomatu bodite pozorni na morebitne neznance, ki bi vas želeli zvabiti stran od bankomata pod pretvezo, da potrebujejo kakršnokoli pomoč.
  • Ob morebitnih nepravilnostih pri dvigu gotovine o napaki obvestite skrbnika bankomata, ne da bi se pri tem oddaljili od bankomata oziroma ostanite pri bankomatu, če vam ta ne izda gotovine.
  • Če sumite, da je na bankomat nameščena takšna naprava, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00 ali na najbližji policijski postaji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!