Posilstvo: ker se je boril za domovino, mu je sodišče pogledalo skozi prste

nasilje nad ženskami
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Na Hrvaškem je 54-letnik posilil svojo 20-letno pastorko, za kar je bil obsojen, a kazen za ta gnusen zločin je izjemno mila. Sodišče je storilcu prizaneslo, ker se je boril v osamosvojitveni vojni.

Sodišče v Zagrebu je 54-letnika iz okolice hrvaške prestolnice nepravnomočno obsodilo na dve leti in pol zapora, potem ko je bilo dokazano, da je posilil svojo 20-letno pastorko. Moški je bil obsojen, da je v drugi polovici marca 2022 v jutranjih urah v prostorih svoje družinske hiše, kjer je živel v skupnem gospodinjstvu z zunajzakonsko partnerko in njeno hčerko, vstopil v sobo, kjer je bila njegova pastorka. Čeprav ga je odrivala in kričala, naj se umakne, jo je posilil.

Čeprav je za tovrstno kaznivo dejanje na Hrvaškem predpisana kazen od najmanj pet pa do 15 let zapora, je sodišče zaradi “posebnih olajševalnih okoliščin” odločilo, da mu odredi kazen, manjšo od minimalne predvidene kazni, piše Slobodna Dalmacija.

In kakšne so te posebne olajševalne okoliščine? Sodišče je upoštevalo, da je kot pripadnik specialne policije med leti 1991 in 1995 služil v osamosvojitveni vojni in prejel odlikovanje tako za sodelovanje v obrambi domovine kot za operacijo Nevihta.

“Glede na to, da je obtoženi star 54 let in v preteklosti še ni bil obsojen za kakšno kaznivo dejanje, sklepamo, da gre pri tem kaznivem dejanju za izjemo. Sodišču se zdi primerna kazen zapora v višini dveh let in šestih mesecev,” je zapisano v sodbi, ki jo je podpisal sodnik Dražen Kevrić.