Požar nad Ajdovščino: na delu še vedno 100 gasilcev in helikopter

Črna kronika 21. Mar 202208:09 > 17:24 0 komentarjev
požar
Lokalne Ajdovščina/TWITTER

Požar, ki je v nedeljo izbruhnil na težko dostopnem pobočju Gore nad cesto Ajdovščina–Col, se je z 10 razširil na 50 hektarjev. Približno 50 gasilcev je ponoči izvajalo požarno stražo, od zgodnjih jutranjih ur je približno 140 gasilcev na terenu, pri gašenju jim pomaga helikopter Slovenske vojske.

V nedeljo popoldne je na težko dostopnem pobočju nad Ajdovščino izbruhnil požar. Ogenj je včeraj gasilo več kot 100 gasilcev s 25 vozili, pomagal je helikopter Slovenske vojske. Sinoči se je požar razširil na več kot 50 hektarjev proti Ajdovščini, a hiše niso bile ogrožene.

Požar se ne širi več, je pa ponoči 50 gasilcev izvajalo požarno stražo, je za Radio Slovenija povedal vodja intervencije Blaž Mlečnik. Od zgodnjih jutranjih ur je na terenu 140 gasilcev, so za N1 povedali v Gasilsko-reševalnem centru Ajdovščina. Pri gašenju jim pomaga tudi helikopter Slovenske vojske. Kot je še pojasnil Mlečnik, gasilcem delo otežujejo nizke temperature, težko dostopen teren in veter. Zvečer jih bodo zamenjali drugi prostovoljni gasilci, saj bo na območju morala ostati požarna straža.

požar požar
Lokalne Ajdovščina/TWITTER
požar Ajdovščina požar Ajdovščina
Lokalne Ajdovščina/TWITTER
požar požar
Lokalne Ajdovščina/TWITTER
požar Ajdovščina požar Ajdovščina
Lokalne Ajdovščina/TWITTER
požar požar
Lokalne Ajdovščina/TWITTER

Zagorelo je v nedeljo okoli 15. ure, požar pa se je zaradi vetra hitro razširil. Požar so gasili gasilci iz več društev z območja Ajdovščine, Vipave in Idrije. V večernih urah so sporočili, da je požar pod nadzorom in se ne širi več.

Požar pa naj bi po prvih ugotovitvah policije povzročil odložen pepel za podpornim zidom ene izmed stanovanjskih hiš na Colu, med katerim je bilo še žareče oglje. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Nova Gorica Dean Božnik, naj bi pepel odložil starejši občan, oglje je ponovno najverjetneje zaradi burje vzplamtelo in vžgalo suho travo in grmičevje. Ajdovski policisti bodo zoper njega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršenja uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju. O dogodku je bilo obveščeno tudi državno tožilstvo v Novi Gorici, je še povedal Božnik. Zoper starejšega Colčana bo policijska postaja Ajdovščina izdala odločbo o prekršku, globa za fizične osebe znaša med 200 in 600 evri.

V državi je že teden dni razglašena velika požarna ogroženost. Požar velikih razsežnosti lahko v naravi zaneti že najmanjša iskra, opozarja uprava za zaščito in reševanje. Od preteklega ponedeljka je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ter drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi izvajanje aktivnosti, ki pomenijo požarno nevarnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!