Primer sadre na Koroškem: po obsežni preiskavi policisti našli osumljence

Črna kronika 31. Maj 202215:19 > 17:07 2 komentarja
sadra, njiva, koroška
PU Celje

Celjski policisti so v primeru odložene sadre na koroških njivah izvedli več hišnih in osebnih preiskav. Štiri fizične in dve pravni osebi so osumljene storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Če bodo osumljenci spoznani za krive, jih čaka zaporna kazen.

Policisti so korak bližje ugotavljanju, kdo je na njive v okolici Slovenj Gradca odložil velike količine sadre. Policisti Policijske uprave (PU) Celje in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije so izvedli več hišnih in osebnih preiskav pri osebah, osumljenih storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja.

Osumljene so štiri fizične osebe in dve pravni osebi, so sporočili s PU Celje.

Zoper osumljence bo na pristojno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu podana kazenska ovadba. Predvidena kazen za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja je zaporna kazen od enega do osmih let, če bi dejanje povzročilo smrt ene ali več oseb, pa do dvanajst let.

Pod pretvezo, da gre za apno, odložili več kot 500 ton sadre

Kriminalisti so v sodelovanju z inšpektoratoma za okolje in prostor, kmetijsko inšpekcijo ter drugimi pristojnimi službami ugotovili, da so osumljenci vsaj od konca leta 2021 in v začetku letošnjega leta na Koroškem odložili več kot 500 ton sadre.

Inšpekcija je opravila preiskave na 21 kmetijah v občinah Slovenj Gradec, Dravograd in Mislinja s skupaj 60 hektarji zemljišč, na katerih naj bi uporabili približno 510 ton snovi.

sadra, njiva, koroška
PU Celje

Sadro so odlagali izključno na kmetijska zemljišča v lasti kmetov, in sicer pod pretvezo, da gre za apno – z njim se v kmetijstvu običajno izboljšuje rodovitnost prekisle prsti.

Kot je za N1 povedala vodja oddelka za rastlinsko pridelavo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Dušica Majer, “so bili kmetje očitno zavedeni. Sadro so kupili v dobri veri, da je apno, ki se uporablja kot vir kalcija in žvepla ter za zvišanje pH prsti.”

Vrednost svinca do 40-krat višja od dovoljene

A kot so pokazale analize pristojnih služb, je bila snov na koroških njivah sadra oziroma kalcijev sulfat, ki vsebuje prekomerno količino svinca. Vsebnost svinca v odloženi sadri je bila po navedbah PU Celje do 40-krat večja, kot je dovoljeno za vnos v tla kot hranilo rastlinam.

Ko so osumljenci omogočili, da je svinec prešel v zemljo ali podtalnico ter posledično v prehransko verigo, so ogrozili zdravje na Koroškem živečih ljudi. Po navedbah PU Celje so v nevarnost spravili življenje ene ali več oseb in živali oziroma povzročili resno nevarnost nastanka hude telesne poškodbe ali škode kakovosti zemlje ali vode.

Inšpektorat še ni bil obveščen o odstranitvi kupov sporne snovi

Z inšpektorata za okolje in prostor so danes za STA pojasnili, da s strani zavezancev še niso prejeli obvestil, da so izvršili odločbe in torej odstranili kupe. Odločbe je sicer inšpektorat vročil šestim lastnikom zemljišč, kjer so bili kupi sadre, in zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti tudi Steklarni Rogaška. “Pritožilo se je pet inšpekcijskih zavezancev,” so danes pojasnili na inšpektoratu in navedli še, da se pritožbe rešujejo prednostno na organu druge stopnje in da vložene pritožbe ne zadržijo izvršitve odločbe.

Na vprašanje, ali so še kje drugje odkrili podobne primere kot na Koroškem, pa so z inšpektorata odgovorili, da so zaradi medijskih objav glede odložene sadre prejeli tudi nekaj prijav glede odložene bele snovi, ki so se nanašale na vzhodni del Slovenije. Podrobnosti v zvezi s tem pa še niso pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje