Steklarna Rogaška sklepa, da onesnažena sadra na koroških njivah ni njihova

Slovenija 31. Mar 202211:01 > 15:10 3 komentarji
sadra, njiva
PROFIMEDIA

Nekatera polja in travnike v okolici Slovenj Gradca so kmetje zadnje tedne prekrili z nenavadno belo snovjo. Steklarna Rogaška glede na navedbe, da najdeni material na koroških poljih vsebuje do 33-krat presežene vrednosti svinca in presežene vrednosti kroma, sklepa, da ne gre za sadro iz njihove proizvodnje, kakor so zatrdili na kmetijskem ministrstvu. So pa vzorce poslali v kemijsko analizo neodvisnemu laboratoriju.

Inšpektorat za okolje in prostor je zaradi suma, da gre pri beli snovi, ki jo ljudje že nekaj časa opažajo na poljih in hmeljiščih na področju Koroške, za nezakonito odlaganje materiala, ki sodi med odpadke, uvedli več inšpekcijskih postopkov.

V času inšpekcijskega nadzora na lokaciji Zgornji Vič v občini Dravograd je inšpektorica naletela na tovorno vozilo, iz katerega sta voznik in njegov sopotnik na kmetijsko zemljišče razlagala neznano belo snov. Povedala sta, da sta zaposlena v podjetju Intergas, nista pa imela nobenih dokazil o tem, kaj prevažata in kje sta naložila material, pravijo na inšpektoratu. Inšpektorica je še isti dan o odlaganju neznane snovi na polja po telefonu obvestila kmetijsko inšpekcijo in policijo, ki je uvedla postopek zaradi suma kaznivega dejanja čezmernega obremenjevanja okolja.

Naslednji dan je inšpektorica na kraju opravila še en izredni inšpekcijski nadzor. “Ker je ugotovila, da se bel material trosi po polju, je odredila takojšnjo prekinitev trošenja, saj zanj kmetovalec ni imel računov in dokazov, od kod je material dobil in kaj ta material dejansko je. Dovolila je, da se material zgrebe na kup, iz katerega je bil potem odvzet vzorec za oceno odpadka in ustreznosti vnašanja v tla na kmetijska zemljišča,” so zapisali.

Dodali so, da ocena odpadka za zdaj še ni izdelana, da pa je bilo na kupu najdenih nekaj predmetov, ki bi lahko kazali na izvor odpadka. “Inšpekcijski postopek je bil uveden tudi v družbi, iz katere bi lahko bili predmeti, najdeni v kupu bele snovi na polju na Viču v Dravogradu. Inšpekcijski postopek še ni končan,” so navedli.

Inšpektorica je uvedla tudi več inšpekcijskih nadzorov pri kmetovalcih v občini Slovenj Gradec, pri katerih so bili na poljih prav tako opaženi večji kupi podobne neznane snovi. Kot so povedali, so menili, da po poljih trosijo apneno gnojilo, nihče pa za material ni imel računa niti certifikata, tudi izvora materiala niso poznali, niti niso znali točno povedati, pri kom so ta material naročali.

Inšpekcijske postopke proti kmetovalcem, ki so raztrosili material po poljih in hmeljiščih, vodi tudi kmetijska inšpekcija, ki je od Kmetijskega inštituta že prejela oceno, da snov ni primerna za apnenje kmetijskih površin, so navedli na okoljskem inšpektoratu.

Inšpekcija za okolje in naravo je v podjetju Intergas z Raven na Koroškem kot prevozniku, ki je odložil neznano belo snov na lokaciji Zgornji Vič v občini Dravograd, uvedla inšpekcijski postopek. Postopek še ni končan, so sporočili.

Kot so za časnik pojasnili na kmetijskem ministrstvu, so analize vzorcev, vzetih z dveh kmetij, ki jih je opravil Kmetijski inštitut Slovenije, pokazale, da so vrednosti svinca glede na dovoljene vrednosti gnojila v enem vzorcu presežene za osemkrat, v drugem pa 33-krat, visoke in presežene so tudi vrednosti kroma. Zoper dva kmetovalca bodo uvedli prekrškovni postopek. “Vsi do sedaj zbrani dokazi kažejo na to, da gre za industrijsko sadro, ki je stranski proizvod iz Steklarne Rogaška,” so povedali na ministrstvu.

Medtem v Steklarni Rogaška pravijo, da glede na navedene analize sklepajo, da ne gre za sadro iz njihove proizvodnje. “Kot dober gospodar pa je tudi Steklarna Rogaška v prisotnosti inšpektorice za kmetijstvo vzela vzorce na Koroškem in jih predala v kemijsko analizo neodvisnemu laboratoriju. Rezultati še niso znani. Prav tako ni zaključen noben inšpekcijski postopek, zato vas pozivamo, da pred končanimi postopki ne prejudicirate ugotovitev,” so sporočili.

Pojasnili so, da v proizvodnem procesu v steklarni nastaja sadra ali mavec, ki je po kemijski sestavi kalcijev sulfat. Sadra nastaja v procesu nevtralizacije odpadne žveplove kisline z apnom. “Sadra, ki nastaja v Steklarni Rogaška, je registrirana kot kemikalija pri Evropski agenciji za kemikalije. Pripadajoči varnostni list, ki je del registracijske spremne dokumentacije, navaja, da snov nima nevarnih lastnosti za okolje,” so zapisali. Dodali so, da je zadnja kontrolna analiza sadre z 18. februarja letos pokazala, da je vsebnost svinca in kroma nizka (pod mejo detekcije analizne metode), “kar je pričakovano, saj Steklarna Rogaška v proizvodnji stekla že od leta 2020 ne uporablja več svinčevega oksida, prav tako pa se kromov oksid ne uporablja pri proizvodnji”.

Potrdili so, da Steklarna Rogaška sadro prodaja podjetju Intergas kot ostanek od proizvodnje. “Kupec se je pogodbeno zavezal, da bo v celoti odgovorno in v skladu z vsakokrat veljavno zakonodajo ravnal s sadro in poskrbel, da bo pri končnih uporabnikih dejansko uporabljena kot stranski produkt,” so zapisali. Prav tako je bilo v pogodbi dogovorjeno, da Steklarna Rogaška ne prevzema nobene odgovornosti do tretjih oseb za kakršnekoli napake, odškodninske zahtevke ali podobno, ki bi se nanašali na prevzeto sadro, so dodali.

Preberite še >>> 

197 ton blata so nezakonito odložili iz koristoljubja

Od vašega doma do črnega odlagališča: skrite poti komunalnega blata

Okoljski kriminal na Štajerskem: ovadili 9 oseb, ki so nezakonito odlagale blato

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje