Skesanec iz Kavaškega klana s policijo sodeloval, da bi preprečil še več umorov

droge, denar, evri, orožje
Slika je simbolična; Profimedia

Na sojenju v zadevi Kavaški klan so predvajali posnetek pričanja skesanca Darka Nevzatovića. Nekdanji član družbe, ki je postal tajni sodelavec policije, je med drugim omenil grožnje in zahteve po sodelovanju pri umorih. Senat je danes zavrnil predloge o odpravi pripora treh obtoženih.

Sojenje v zadevi Kavaški klan se je danes nadaljevalo s predvajanjem posnetka pričanja skesanca Darka Nevzatovića pred preiskovalno sodnico. Nevzatović, ki ima sicer status zaščitene priče in ga nameravajo zaslišati tudi v okviru glavne obravnave, je v zaslišanju v fazi preiskave pojasnil, da se je za sodelovanje pri poslih omenjene združbe odločil iz finančnih razlogov, pred odločitvijo o naznanitvi policiji pa se je posvetoval z odvetnico, ki mu je nadaljnje korake tudi svetovala. Za vpletenost v kriminalna dejanja je sprva povedal koprskim kriminalistom, ki pa so ga napotili na Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Kot je pojasnil, je sicer o sodelovanju s policijo razmišljal več mesecev. Pri tem je omenil tudi različne grožnje in spoznanje, da so v združbi brezkompromisni. Kot največjo težavo je videl to, da mora sodelovati pri umorih.

Med drugim je pojasnil, kako so potekali posamezni prevozi in prevzemi denarja in droge ter kje so denar in drogo shranjevali. Prav tako je spregovoril o posameznih članih združbe in njihovi vlogi, nekatere sodelavce je pripeljal tudi sam. Spregovoril je tudi o dobavah kriptiranih telefonov, za katere je poskrbel, ter o komunikaciji z drugimi člani združbe.

Nevzatović je začel s policijo sodelovati junija 2020. Kot je pojasnil, so mu pri tem zagotovili varnost njega in njegove družine v zameno za pričanje resnice. Zatrdil pa je, da sodelovanje kot tajnega sodelavca policije ni bilo pogoj in da se je zanj odločil, “da bi preprečil še več umorov”. Tudi sam je ob ukazu, naj 10.000 evrov prepelje v tujino, pri čemer del zneska nameni za ilegalen prehod meje, razumel, da ga hočejo zvabiti na določen kraj in ubiti.

Senat zavrnil predloge o odpravi pripora

Senat je na današnjem naroku tudi zavrnil predloga zagovornikov Dragana Todorovića in Marka Radomana za odpravo pripora, saj da sta bila zaradi istega kaznivega dejanja že obsojena v Avstriji, zaradi česar da bi bilo treba zavreči tudi obtožnico zoper njiju.

Prav tako je zavrnil tudi predlog zagovornika Blaža Kadivca za zavrženje obtožnice in odpravo pripora, ker da mu niso vročili sklepa o preiskavi. Sodnik Tomaž Bromše je pojasnil, da slednje sicer drži, da pa je bila preiskava opravljena in da je obtožnica pravnomočna, zato po odločitvi senata ni ovir, da kazenski postopek ne bi tekel, prav tako se niso spremenili razlogi za pripor. Omenjeni sklep o preiskavi so obtoženemu Kadivcu in njegovemu zagovorniku vročili danes, a sta to odklonila.

Današnjo obravnavo so sicer opravili brez navzočnosti obtoženega Darka Podraščanina, ki je bil po pojasnilih zagovornika odsoten iz zdravstvenih razlogov.

Kaj je Kavaški klan in zakaj je v vojni s Škaljarskim klanom

Večina od 14 obtožencev je sicer prejšnji teden dejala, da do odločitve o izločitvi dokazov, ki so jo predlagali v fazi predobravnavnega naroka, ne bo podala zagovora, saj da ne vedo, kaj jih obremenjuje. Obtožnica jih sicer bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, jo prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jo prodali preprodajalcem droge.

Kavaški klan sicer izvira iz Črne gore, zoper nekatere domnevne člane klana pa je na koprskem sodišču tekel ločen postopek. Tako sta bila v petek Klemen Kadivec in Bojan Stanojević obsojena sodelovanja pri ugrabitvi Danijela Božića, ki je bil zatem umorjen, in Žarka Tešanovića. Kadivcu je sodnica prisodila enotno kazen šest let in pet mesecev zapora, Stanojeviću pa štiri leta in devet mesecev. Za obtožbo hudodelskega združevanja je izrekla oprostilno sodbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.