Kaj je Kavaški klan in zakaj je v vojni s Škaljarskim klanom

Slovenija 22. Jan 202320:24 4 komentarji
kavaški klan
Foto: EUROPOL

V petek naj bi bil v Ljubljani s strelnim orožjem ubit Igor Mančić, ki naj bi ga pred leti že poskušali umoriti, a se je ubranil s streljanjem na napadalce. Bil naj bi v sporu z domnevnim vodjem slovenske celice zloglasnega Kavaškega klana Klemnom Kadivcem. Po trditvah Europola je Kavaški klan, ki izvira iz majhne vasi v Črni gori, Evropo preplavil s kokainom, pripisujejo pa mu tudi številne brutalne umore. V Sloveniji naj bi imel celico od leta 2018.

V petek okoli 15. ure je bil v bližini območja nekdanje Tobačne tovarne v Ljubljani ustreljen moški, ki je zaradi hudih poškodb kmalu umrl. Ustrelil naj bi ga zamaskiran moški, ki je peš pobegnil proti Rožni dolini in ga policija po zadnjih podatkih še vedno išče.

Ubit naj bi bil 34-letni Igor Mančić, ki naj bi bil v sporu z domnevnim vodjo slovenske celice Kavaškega klana Klemnom Kadivcem, je poročal Večer. Mančić naj bi namreč leta 2019 na pobudo Željka Tešanovića skupaj z Danijelom Božićem in Davidom Šolajo Kadivcu oziroma Kavaškemu klanu ukradel drogo v vrednosti okoli 1,5 milijona evra.

Božića naj bi novembra 2019 ugrabili v Ankaranu, njegovo truplo pa so dva tedna kasneje našli v gozdu v okolici Okroglega. V povezavi s to ugrabitvijo ter poskusom ugrabitve slepega Tešanovića sodijo Kadivcu, Draganu Čikojeviću in Bojanu Stanojeviću. Božićevega umora, ki ga po zadnjih podatkih policija še preiskuje, pa so osumljeni nekateri člani slovenske celice Kavaškega klana, in sicer Klemen Kadivec in njegov brat Blaž Kadivec ter Drejc Kovač, ki je imel v hiši družine Čikojević najete prostore in naj bi tam za slovensko celico Kavaškega klana hranil drogo, ki naj bi jo ukradli leta 2019, še piše Večer.

Truplo Davida Šolaje so našli decembra 2019 na jugu Španije, ustreljen naj bi bil z avtomatsko puško.

Na Mančića, ki naj bi bil stari znanec policije, naj bi streljali že aprila 2020. Takrat naj bi bil s streli iz avtomatske puške v ljubljanskih Novih Jaršah hudo ranjen, ubranil pa naj bi se tako, da je sam streljal na napadalce. Policisti naj bi takrat na kraju našli večjo količino denarja, Mančić naj bi imel namreč pri sebi 33.000 evrov gotovine.

Preberite še: Šlo naj bi za umor, povezan s Kavaškim klanom, storilca še iščejo

Prizorišče streljanja na Viču
Žiga Živulovič jr./BOBO

Odcepitev in vojna v črnogorskem podzemlju

Kavaški klan je bil sprva del Škaljarskega klana, je pisal srbski raziskovalni portal Krik.rs, ki poglobljeno spremlja delovanje balkanskega podzemlja.

Združba, ki izvira iz črnogorske vasi Škaljari, po kateri je dobila tudi ime, je bila po padcu balkanskega kralja kokaina Darka Šarića, ki se je začel leta 2009 z obsežno policijsko preiskavo Balkanski bojevnik, ena od mnogih, ki so zapolnile praznino v trgovini z drogo med Južno Ameriko in Evropo.

Trgovino s kokainom so Škaljarji “uradno” prevzeli leta 2010, ko je bil v domačem Kotorju ubit Dragan Dudić, dolgoletni tesni sodelavec Šarića. Ko je sedel v lokalu, ga je ustrelil in ubil Ivan Vrečar, ki je v dosjejih srbske obveščevalne družbe (SIA) zabeležen kot član Škaljarskega klana.

Leta 2014 se je klan razcepil na dva dela. Poleg Škaljarskega je nastal Kavaški klan, poimenovan po mali vasici v idilični Boki Kotorski in blizu slikovite črnogorske obale. Škarljari in Kavač sta oddaljena samo nekaj kilometrov.

Razlog za razkol je bil spor glede 200-kilogramske pošiljke kokaina v španski Valencii, ki naj bi jo del ekipe poskušal prodati mimo ustaljenih tokov. Ker vodstvo zanjo ni vedelo, jo je zaplenilo. Užaljeni člani klana so se odcepili in ustanovili Kavaški klan pod vodstvom Črnogorcev Radoja Zvicerja in Slobodana Kašćelana.

Kot piše Krik.rs, je sledilo napeto obdobje čakanja na obračun dveh po novem konkurenčnih mafijskih združb. Napetost je bila upravičena. Leta 2015, potem ko je bil v Beogradu ubit eden od vodilnih obrazov Škaljarskega klana, Goran Radoman, se je razplamtela prava vojna, ki še traja. Do zdaj je po izračunih srbskega portala Krik.rs terjala že več deset življenj.

Radoje Zvicer kavaški klan
Radoje Zvicer (vir fotografije: Nova.rs/MUP Srbije)

Več kot 40 smrti

Portal Krik.rs, ki se naslanja na dokumentacijo iz policije, tožilstva, sodišč, varnostnih agencij ter pričanja poznavalcev balkanske kriminalne scene, je izračunal, da je bilo v teh spopadih do lani ubitih vsaj 41 ljudi: kriminalcev in članov njihovih družin ter tudi nekaj kolateralnih žrtev, posameznikov, ki so bili v času spopadov na napačnem mestu.

Za uboje so novačili tako profesionalce kot amaterje. “Veliko likvidacij je bilo izvedenih profesionalno (…) kaže pridobljena dokumentacija. Žrtve so bile ubite s pištolo ali avtomatskim orožjem, nekatere pa tudi z nastavljanjem bombe pod avtomobil in eksploziva. V najmanj dveh primerih je žrtev ubil ostrostrelec.”

Najbolj nenavaden primer se je po pisanju Krik.rs zgodil septembra 2016, ko je ostrostrelec ubil Daliborja Djurića, pripadnika Škaljarjev, medtem ko je ta prestajal kazen v zaporu v predmestju Podgorice. Med sprehodom po dvorišču zapora ga je zadel strelec z druge strani reke. Policisti so našli njegova pomočnika, ki jima sodijo, ne pa tudi storilca, ki je še zdaj na begu.

Povezave vse do srbskega državnega vrha

V času krvave bitke na domačem ozemlju sta tako Škaljarski kot Kavaški klan ves čas iskala partnerje za širitev v Srbijo. Kavaški klan ga je našel v nogometnih huliganih, skupini Janjičari, ki jo vodi Veljko Belivuk in velja za eno bolj brutalnih kriminalnih združb z dobrimi povezavami z vladajočo politiko.

Eden njihovih ključnih članov Aleksandar Vidojević naj bi bil prijatelj Danila Vučića, sina srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Iz policijskih evidenc izhaja, da Vidojevića organi pregona vodijo kot člana Kavaškega klana, piše Krik.rs.

Še en indic, ki kaže na povezave s političnim vrhom, je aretacija nekdanje državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Dijane Hrkalović leta 2021. Hrkalović je bila aretirana prav zaradi suma, da je pomagala prikriti dokaze za umor izpred štirih let, za katerega je osumljen Belivuk.

Preberite še: Brutalni spopadi, droga, orožje: komu naj bi pomagala uslužbenka tožilstva?

Slovenska veja od leta 2018

Mednarodna policijska preiskava, ki je potekala več let, je ugotovila, da je združba v zadnjih letih trgovino z drogo, s tem pa tudi krvave spopade, razširila po mnogih evropskih državah. Večina likvidacij se je sicer zgodila v Srbiji in Črni gori, so pa policisti s Kavaškim klanom povezali tudi umore v Nemčiji, Avstriji, Španiji in Grčiji, ugotavlja Krik.rs.

Preiskava je medtem navrgla tudi nekaj informacij o delovanju slovenske veje združbe. Kot je sporočil evropski policijski urad Europol, gre za zelo mobilno kriminalno združbo, ki je pri nas imela celico od leta 2018.

Prevozi droge so potekali iz Španije in Nizozemske v Slovenijo, iz Slovenije v Avstrijo, Nemčijo, Italijo in na Hrvaško, prevozi strelnega orožja so potekali iz Slovaške v Slovenijo, Srbijo in na Nizozemsko, prevozi gotovine pa iz Španije v Srbijo.

Europolov video iz leta 2021 o mednarodni preiskavi:

Slovenski skesanec

Člani hudodelske združbe so po navedbah slovenske policije prepeljali in prodali najmanj 790 kilogramov kokaina, 2.249 kilogramov konoplje, 96 kilogramov hašiša, 10 kilogramov heroina in 30 litrov amfetaminske baze ter več prevozov strelnega orožja in 5,6 milijona evrov gotovine (denar od prodaje drog in orožja, namenjen iz Španije v Beograd).

Ključno vlogo pri tem, da jih je policija odkrila, so (poleg sodelovanja s tujimi policisti) po poročanju Večera odigrali trije skesanci. Eden od njih, ki je bil prej v vrhu slovenske veje združbe, je v preiskavi postal celo tajni sodelavec policije in je pomagal zbirati dokaze za preiskavo.

S pomočjo ovaduhov ubežala policiji

Vodja slovenske celice naj bi bil Klemen Kadivec, njegov brat Blaž Kadivec pa glavni računovodja. Združba je imela v lasti podjetji v Kopru, registrirani za logistiko in prevoze. S tovornjaki teh podjetij in drugimi vozili, posebej predelanimi za prevoz droge, so člani združbe tedensko prevažali večje količine kokaina, heroina in marihuane, denarja za nakup ali od prodaje droge in orožje, je pisal Večer.

Klemen Kadivec je v priporu od oktobra 2019 zaradi sumov ugrabitve in je na zaslišanju pred sodiščem zanikal povezanost s Kavaškim klanom. Blaž Kadivec pa je bil več let na begu, pri tem pa naj bi ključno vlogo odigrala zaposlena na tožilstvu.

Dokumente z občutljivimi informacijami o poteku preiskave, ki jo je opravljal NPU, usmerjalo pa specializirano državno tožilstvo, naj bi fotografirala, fotografije pa nosila trem osebam na območju Ljubljane, ki so jih posredovale članom kriminalnih združb. Skupaj naj bi vsaj dvema članoma združbe – poleg Kadivca še Luki Arapoviću – pomagali, da sta se izogibala prijetju. Po nekaterih informacijah pa je imela slovenska celica Kavaškega klana krta tudi v policiji.

Blaža Kadivca so aretirali marca lani v Barceloni v Španiji in ga dva meseca pozneje izročili Sloveniji. Luko Arapovića policija še vedno išče.

Kadivec krivde ni priznal

Od aretacije domnevnih članov slovenske celice Kavaškega klana, ki izvira iz Črne gore, je minilo že več kot leto in pol, obtožnica pa je bila vložena novembra 2021. Predobravnavni naroki so se na ljubljanskem okrožnem sodišču začeli tik pred koncem lanskega leta. 22 obtoženih obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav in jo prodali preprodajalcem droge.

Kadivcu tožilci očitajo, da je bil vodja slovenske celice in organizator delovanja mreže v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe za trgovanje z drogo, pridobival je nove člane, sodeloval pri ustanavljanju družb, ki so bile krinka za kriminalno dejavnost, in odločal tudi o delitvi dobička.

Na predobravnavnem naroku pred slabima dvema tednoma Kadivec krivde ni priznal. Glavna obravnava se bo začela v torek.

Kadivec, ki mu zaradi zgoraj omenjenih ugrabitve in poskusa ugrabitve sodijo tudi v Kopru, je od leta 2019 v priporu. Prav v petek je na koprskem sodišču v tem sojenju potekal narok, ki bi moral biti zadnji, a je bil prekinjen, saj je med narokom prispelo obvestilo o domnevni bombi na sodišču.

Preobrat in “vojna proti mafiji”

Krik.rs je poročal, da naj bi srbska vlada oziroma policija v tej mafijski vojni zelo jasno podpirala Kavaški klan in aretirala veliko članov Škaljarskega klana, medtem ko je nevarnost Kavaškega le redko izpostavljala. Novinarji so razkrivali tudi zveze posameznikov iz policije s člani klana. Policija je ves čas očitke zanikala.

Dokler se ni oktobra 2020 zgodil preobrat in je Vučićeva vlada napovedala “vojno proti mafiji”. Sledila je serija aretacij po vsej Evropi. Zakaj je vlada to storila, ni znano, piše Krik.rs.

Pozneje je specializirano tožilstvo Črne gore vložilo več obtožnic zoper vodji Kavaškega klana, Slobodana Kašćelana in Radoja Zvicera, ter več njunih sodelavcev. Očita jim delovanje v kriminalni združbi, umore, nedovoljeno posedovanje orožja in eksplozivov.

Zvicer je na begu, lani jeseni se je v javnosti pojavila informacija, da je bil ubit, vendar je njegov odvetnik to zanikal. Kaščelana in pet sodelavcev v klanu je aprila 2021 črnogorska policija prijela v domačem Kotorju in so v priporu. Dritan Abazović, namestnik črnogorskega premierja, je takrat zapisal, da je to “največji uspeh (črnogorske policije in tožilstva, op. a.) v boju proti organiziranemu kriminalu v zadnjem desetletju”. Dodal je zmagoslavno napoved, da “mafija ne bo več vladala Črni gori”.

V priporu tudi Belivuk

Tudi vodja srbske veje Belivuk in nekateri člani njegove združbe so v priporu. Posebno sodišče za organizirani kriminal je sredi oktobra 2021 vložilo obtožnice zoper 31 obtoženih iz Belivukove skupine, ki jim očita pet brutalnih umorov, mučenje, preprodajo mamil in orožja.

V Srbiji je bila, kot že omenjeno, aretirana tudi nekdanja visoka uslužbenka notranjega ministrstva Diana Hrkavljević, ki naj bi takrat ščitila Belivuka. Mediji so poročali še, da naj bi skupaj z za zdaj neimenovanim politikom načrtovala “državni udar” in zrušitev predsednika Vučića.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje