Ravnateljica OŠ Žužemberk za N1: Strel se je sprožil v garderobi med telovadbo

Črna kronika 26. Apr 202215:14 > 17:52 3 komentarji
n1

Ravnateljica OŠ Žužemberk Mija Penca Vehovec za N1 pojasnjuje, kako se je danes v prostorih osnovne šole iz pištole sprožil strel, pri čemer je bil lažje poškodovan 13-letni mladoletni učenec. Na vprašanje, kako je mogoče, da je učenec pištolo v osnovno šolo lahko prinesel, ravnateljica za zdaj ne odgovarja. Policija pravi: šola se je odzvala "ustrezno in trezno".

Zgodilo se je ob koncu telovadbe, v garderobi, prisotnih je bilo več otrok, za N1 pojasnjuje ravnateljica OŠ Žužemberk Mija Penca Vehovec. Informacij N1, da je 14-letni učenec našel neprijavljeno pištolo sorodnika in jo prinesel v šolo, tam pa po nesreči poškodoval 13-letnega učenca, ni ne potrdila ne zanikala.

Ravnateljica OŠ Žužemberk o dogajanju na šoli in nadaljnjih postopkih za zagotavljanje varnosti:

Kriminalisti PU Novo mesto so ob preiskavi ugotovili, da je 14-letnik pištolo našel v domačem okolju, gre za staro pištolo hrvaške izdelave, v kateri je bilo deset nabojev. Eden se je v garderobi šole sprožil v tla, drobci krogle pa so 13-letnika poškodovali po nogi. Je v zdravstveni oskrbi, njegove poškodbe so lažje.

Preiskava še poteka, tudi v smeri kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, saj je bila pištola, ki jo je 14-letnik našel, v lasti njegovega sorodnika, shranjena pa v stari omari stare hiše. Orožje ni bilo prijavljeno. Morebitno odgovornost polnoletnih oseb iz družine 14-letnika policija še ugotavlja, so pa tako on kot njegovi starši, pravi policija, vidno pretreseni.

Po informacijah N1 ni šlo za strelski napad, ampak za nesrečo. Učencu se je najdena pištola, ki jo je prinesel v šolo, sprožila in je pri tem lažje ranila drugega učenca.

Ravnateljica za N1 še pojasnjuje, da je bila vsem otrokom, udeleženim v ta incident s strelnim orožjem, nemudoma nudena pomoč in so jih takoj zavarovali.

Na vprašanje, kako je mogoče, da je učenec pištolo v osnovno šolo lahko prinesel, ravnateljica za zdaj ne odgovarja. Pravi pa, da potrebe po nameščanju detektorjev kovin v osnovni šoli ne vidi, da pa bo za varnost na šoli poskrbela, tudi v sodelovanju s policisti. Na PU Novo mesto pravijo, da se je šola odzvala “ustrezno in trezno”.

Župan Žužemberka Jože Papež je za N1 povedal, da je zaradi dogodka v osnovni šoli pretresen. “Sreča je le, da ni prišlo do hujših poškodb,” je dodal. Upa pa, da gre za osamljen primer. Poudaril je, da si “absolutno nihče ne zasluži obsojanja,” ter da bo stopil v stik s starši obeh otrok. “Ponudil jim bom svojo podporo, včasih lahko pomaga samo pogovor,” je povedal. Ob tem pa je poudaril tudi pomen ozaveščanja otrok skozi pogovor, tudi s strokovnjaki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje