Incident pri mariborski psihiatriji: dijak streljal iz prostorov dijaškega doma

Črna kronika 17. Nov 202307:10 > 16:26 2 komentarja
UKC maribor
UKC Maribor (Foto: Žiga Živulović/BOBO)

V četrtek popoldan je v parku ob mariborski psihiatrični bolnišnici napadalec z zračno puško ranil štiri osebe, vse so utrpele lažje poškodbe. Policisti so v zvezi z dogodkom prijeli mladoletno osebo – dijaka bližnjega dijaškega doma. Incident je najostreje obsodil minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in poudaril, da je "vsak primer nasilja nesprejemljiv". V dogodku je sicer sodelovalo več dijakov, je potrdila ravnateljica tamkajšnjega dijaškega doma, in potrdila, da je dijak na osebe streljal iz prostorov doma. Enega dijaka so iz doma že izključili trajno, enega pa začasno.

V Mariboru je včeraj napadalec streljal na več oseb, po prvih ugotovitvah policije je za to uporabil zračno puško, so poročanje Večera za N1 potrdili na mariborski policijski upravi. Policisti so sprva neznanega napadalca do večera izsledili, gre za mladoletno osebo. V zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti še zbirajo obvestila in nadaljujejo preiskavo.

Napad se je zgodil na območju Ljubljanske ulice, kjer stoji psihiatrična bolnišnica Urgentno kliničnega centra Maribor. Mladoletni napadalec, sicer stanovalec bližnjega dijaškega doma, je z orožjem ranil štiri osebe, vse so utrpele lažje poškodbe. Po neuradnih informacijah Večera so med ranjenimi pacienti psihiatrične bolnišnice in varnostnik.

Da je do incidenta prišlo iz njihovih prostorov, je za STA potrdila ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar Bojana Peruš Marušič, ki je pojasnila, da jih je policija v četrtek popoldne obvestila o streljanju, zato so vzgojitelji takoj pregledali sobe s pogledom na park pred psihiatrijo in v roku dveh ur našli osumljene mladoletnike. V incidentu jih je namreč sodelovalo več.

O tem so obvestili njihove starše in policijo, danes so z dijaki in starši opravili razgovor in opravili izredno konferenco kolektiva. Enega od dijakov so trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, medtem ko tretji ni bil njihov stanovalec. Ostali dijaki ob dogodku niso bili prisotni in tudi ni bila ogrožena njihova varnost, je še dodala.

Na incident se je odzval tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in dogodek najostreje obsodil. “Vse pojavne oblike nasilja v šolskem prostoru so nesprejemljive in jih je treba obsoditi,” je poudaril in dodal, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi izvedli ustrezne ukrepe tako na primarni kot na sekundarni ravni. 

“Zagotavljati moramo varnost vseh deležnikov tudi v prihodnje. Vsak primer nasilja je nesprejemljiv in kot minister se bom tudi v prihodnje zavzemal, da bomo na vsebinski in sistemski ravni pripravili ustrezne ukrepe,” je dejal. Obenem je vse državljane in državljanke pozval, naj se vzdržijo dejanj, ki so družbeno nesprejemljiva in so tako zgled mlajšim generacijam. “Temelj za zmanjševanje neprijetnih ravnanj je družba pozitivnih vrednostnih sistemov,” je poudaril.

Vključil se je tudi šolski inšpektorat

Ministru se je pridružil tudi glavni inšpektor za šolstvo Simon Slokan, ki je poudaril, da postopek vodi policija, zato samega poteka dogajanja na inšpektoratu ne morejo komentirati. Potrdil je, da je šlo za dijaka in da se je incident zgodil na območju psihiatrične bolnišnice, ki se prekriva z območjem dijaškega doma. Stavbi sta namreč v neposredni bližini. “Izvajamo aktivnosti, da ugotovimo vzroke in dogodke, ki so se zgodili,” je poudaril, pri čemer jih zanima predvsem, ali je dijaški dom sprejel vse ukrepe, da do tega dogodka ne bi prišlo, oziroma ustrezne ukrepe po tem, ko se je dogodek zgodil.

“Mi nadziramo, ali je dijaški dom naredil vse, kar je lahko, za zagotavljanje varnost. Šolska inšpekcija nima ukrepov zoper dijake oziroma učence. Naši zavezanci so šole in odgovorne osebe oziroma v tem primeru dijaški domovi, ki so prav tako javni zavodi,” je poudaril. Sankcije dijaškega doma zoper vpletene v incidentu so po njegovih besedah lahko različne, najhujša je izključitev iz doma, možni so tudi vzgojni ukrepi znotraj zavoda, medtem ko kazensko odgovornost ugotavlja policija.

Tega, koliko dijakov je bilo vključenih v incident, glavni inšpektor ni mogel potrditi, niti tega, koliko so bili stari in v katerem dijaškem domu bivajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje