Tečaji osebne rasti in lažna vlaganja: “Pozor, storilci so aktivni še danes”

Črna kronika 29. Nov 202213:41 > 14:06

V preiskavi kaznivih dejanj z najemanjem bančnih kreditov iz leta 2018 so policisti naknadno ugotovili da storilci spadajo pod okrilje večje kriminalne združbe. Ta pa se je ukvarjala tudi z goljufijami pri tečajih in vlaganjih ter žrtvam teh goljufij povzročila za pol milijona evrov škode. Šlo naj bi za sekto, imenovano hepi hepi, ki je svojim članom priporočala omenjena vlaganja.

Policisti so leta 2018 odkrili organizirano kriminalna združba, ki se je ukvarjala z gospodarskim kriminalom. Kot so v takratni preiskavi ugotovili, so osumljenci na različnih bankah urejali kredite za osebe, ki niso bile kreditno sposobne. Podatke teh oseb so s pomočjo referentov prikrojili tako, da so ti ustrezali pogojem za odobritev kredita. Da bi to dosegli, so prirejali dokumente in celo fiktivno zaposlovali, zneski kreditov pa so segli tudi preko 100 tisoč evrov. Od kreditojemalcev pa so osumljenci kot darilo zahtevali tudi del odobrenega kredita, ki je včasih znašal tudi 45 odstotkov, so takrat na policiji dejali za medije.

Kot je na današnji izjavi za javnost spomnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto policijske uprave Ljubljana Mitja Bartolme, so takrat na specializirano državno tožilstvo vložili 11 kazenskih ovadb, zoper 37 fizičnih in pravnih oseb za 23 kaznivih dejanj dajanja daril in prav toliko kaznivih dejanj sprejemanja daril. Ovadbe so vložili tudi zaradi 15 kaznivih dejanj goljufije v zvezi z neplačevanjem kreditov. Skupna materialna škoda, ki je pri tem nastala, znaša več kot 2,5 milijona evrov, je spomnil Bartolme.

Kot je dodal, je policija leta 2018 izvedla 52 hišnih in osebnih preiskav in pridržala pet oseb, v finančni preiskavi pa je zasegla več kot 350.000 evrov gotovine. Večji del preiskave je zaključen, postopki na sodišču že potekajo.

Aktivnosti pa so na policiji nadaljevali in odkrili, da je omenjena skupina delovala znotraj širše kriminalne združbe. Naknadno so prejeli 23 prijav goljufij, povezanih z izročanjem denarja tretjim osebam, šlo naj bi za prevare pri vlaganjih.

Kot je pojasnil, so oškodovanci denar izročali osumljencem v zameno za “osebnostno in poslovno rast”. Člani združbe pa so osumljence prepričeval tudi, naj vlagajo v lažne posle. “Delovanje te združbe je potekalo tako, da ljudi vabijo na delavnice, kot so numerološki tečaji, predavanja o osebnosti in poslovni rasti ter svetovanje parom,” je pojasnil Bartolme. Ljudem so osumljenci že med tečaji ponujali nadgradnje, ki so v nekaterih primerih stale tudi 5.000 evrov.

Storilci so nato z uporabo psiholoških metod prepričevali oškodovance, da naj izročijo svoj denar. To so počeli z argumenti, da se bodo le tako rešili strahu in dosegli nov življenjski nivo, je pojasnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto. Prvemu vložku pa so sledila nova prepričevanja.

Mediji poročajo, da naj bi šlo za kult hepi hepi, svoje izkušnje pa so v oddaji Preverjeno delili nekateri oškodovanci. Ti so povedali, da so, jim v kultu ponudili delavnice, seminarje ali svetovanja različnih oblik duhovnosti, ki so bile dokaj poceni. Vse se vrti okoli osebnostne rasti in obljub, da lahko z njihovo pomočjo začnete živeti, kot si želite, so povedali za Preverjeno.

Kmalu pa v igro vstopijo velike vsote denarja.  Kot so za oddajo dejali nekateri oškodovanci, so jim v sekti svetovali, da naj si priskrbijo čim večjo vsoto denarja, saj bodo le tako lahko premagali svoje strahove. Ob obljubi velikih donosov pa so jim svetovali tudi, da naj denar vložijo v posle združbe hepi hepi, kamor pa lahko vlagajo le velike vsote, so še povedali za Preverjeno. Večina denarja za to ni imela, zato so jim v kultu priporočali jemanje kreditov.

Leta 2020 so v povezavi s temi dejanji opravili še tri hišne preiskave in eno preiskavo vozila, pridržali pa so eno osebo, ki so jo tudi privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta ji je odredil pripor. Do sedaj je 14 preiskav zaključenih, 9 pa še poteka, je potrdil Bartolme, ki škodo ocenjuje na pol milijona evrov.

Kot je opozoril, pa so nekateri izmed storilcev aktivni še danes. “Na policiji zato opozarjamo na previdnost pri vlaganjih in sodelovanju z neznanimi ljudmi,” je dodal. Storilci so iskali ljudi, ki so takrat bili v težkih življenjskih obdobjih, poleg vse večjih vložkov pa so pričakovali tudi, da k vlaganjem povabijo svoje bližnje.

“Izgube sredstev so povzročile hude finančne in duševne stiske, zdravstvene težave, izgubo nepremičnin in dolgove. Vse to pa so občutili tudi svojci in prijatelji žrtev,” je dejal Bartolme in vse, ki sumijo da so bili žrtev podobne goljufije, pozval k prijavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.