Tragični spust po reki Soči: kaj se je dogajalo pred smrtjo 55-letnega turista

Črna kronika 20. Sep 202310:34 4 komentarji
Rafting
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Že včeraj smo poročali, da je na reki Soči pri naselju Trnovo ob Soči med raftanjem umrl moški. S PU Nova Gorica so sporočili, da je pokojni 55-letni državljan ZDA. Ob tem so pojasnili, kaj se je dogajalo med tragičnim spustom.

Včeraj se je malo pred poldnevom na reki Soči med raftingom zgodila tragična nesreča, v kateri je umrl 55-letni državljan ZDA.

Kot so pojasnili na PU Nova Gorica, se je 16 tujih državljanov ZDA, Kanade, Združenega kraljestva in Belgije okoli 10.30 v spremstvu dveh vodnikov z dvema gumenjakoma za rafting spustilo po reki Soči. Začeli so na vstopni točki Boka pri naselju Log Čezsoški in se napotili proti izstopni točki Trnovo 1, ki je pod naseljem Trnovo ob Soči.

Med plovbo je prvi gumenjak – na vsakem je bilo 8 oseb in vodnik – približno na polovici poti zaradi visoke gladine zapeljal izven idealne linije rečnega toka in nasedel na skalo na desnem bregu. Pri tem so s prvega čolna v vodo padli štirje udeleženci raftinga, ki jih jih je vodni tok odnesel nizvodno.

Vodniku drugega čolna je nato iz reke Soče uspelo rešiti tri tuje državljane, med drugim obnemoglega 55-letnega državljana ZDA, četrtemu udeležencu pa se je samemu uspelo rešiti iz vode na bližnji breg.

V nadaljevanju je drugi čoln zaneslo v levo izven idealne smeri rečnega toka, kjer je čoln s sprednjim delom trčil v skalnato brežino in se prevrnil, pri tem pa so vsi na čolnu padli v reko Sočo. Vodniku in desetim turistom se je uspelo rešiti iz reke Soče na bližnji breg, medtem ko je tok 55-letnika iz ZDA odnesel nizvodno.

Kasneje so pod mostom ob izstopnem mestu Trnovo 1 v reki opazili negibno osebo, ki so jo potegnili iz Soče, in začeli oživljanje. Na kraj so nato prispeli reševalci NMP ZD Tolmin, ki so nadaljevali oživljanje ponesrečenca, vendar je ameriški državljan kljub temu umrl.

Zdravnik ZD Tolmin je na kraju potrdil njegovo smrt in odredil sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. Prav tako sta bila lažje telesno poškodovana dva udeleženca raftinga iz drugega čolna. Prvo pomoč so jima nudili v ZD Tolmin.

Kasneje je do izstopnega mesta Trnovo 1 prispel še prvi omenjeni čoln, na katerem so bili še štirje udeleženci. Z brega reke Soče so pobrali še nekaj ponesrečencev iz drugega čolna ter jih varno prepeljali do izstopnega mesta v Trnovem ob Soči.

Poleg policistov in kriminalistov so na kraju včerajšnje tragične nesreče posredovale tudi druge pristojne službe: gorski reševalci GRS Tolmin, gasilci PGD Kobarid in reševalci NMP ZD Tolmin. O dogodku so obvestili tudi okrožno državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Novi Gorici ter druge pristojne inšpekcijske službe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje