Štirje veliki trgovci dražijo elektriko

Gospodarstvo 05. Jul 202210:09 > 11:37 6 komentarjev
Elektrika in žarnice
PROFIMEDIA

Gen-I, Elektro energija, E3 in Energija plus dražijo električno energijo, položnice bodo višje od 20 do 30 odstotkov. Visoke borzne cene elektrike, ki smo jim priča v zadnjem letu dni, se tako postopoma prelivajo v končne cene za gospodinjstva. A trenutna gibanja na borzah kažejo, da bo, preden bo bolje, očitno še slabše. Kaj nas čaka?

Cena električne energije na borzi letos v povprečju dosega 200 evrov za megavatno uro, medtem ko so jo še pred kratkim slovenski trgovci večinoma prodajali po polovici te cene. A zdaj se to spreminja. V zadnjih dneh so namreč štirje od šestih večjih trgovcev vidno podražili elektriko. Primerjava cen je razvidna iz spodnje tabele.

Največji Gen-I z avgustom dviguje cene, a ostaja med cenejšimi ponudniki. Naredil je dva segmenta kupcev: tisti, ki so do vključno 26. 4. oddali povpraševanje oziroma sklenili pogodbo, bodo od 1. avgusta v času višje tarife (ta velja vsak dan med 6. in 22. uro) plačevali po 106 evrov za megavatno uro, kar pomeni približno 50-odstotni dvig. Dvig na položnici bo manjši, okrog 18 odstotkov, saj električna energija predstavlja le tretjino končnega zneska, preostalo so dajatve. Novejši kupci (tisti, ki so z Gen-I kontaktirali od 27. 4.) bodo plačevali po 128 evrov. S tem je Gen-I za večino “starih” odjemalcev malo cenejši od Petrola, ki za višjo tarifo računa 114 evrov na megavatno uro. Novi odjemalci Gen-I pa plačujejo več kot pri Petrolu.

Segmentacijo kupcev je, spomnimo, že lani jeseni napovedoval takratni šef Gen-I Robert Golob, ki nato ni dobil novega mandata in je zdaj predsednik vlade. “Ni nujno, da začneš nove odjemalce zavračati, lahko denimo tudi vpelješ dva cenika, enega za zveste stranke in enega za nove odjemalce. Tudi to se lahko začne dogajati med zimo, če bodo šle razmere v to smer,” je dejal za N1.

cene elektrika
N1/Aljaž Uršej

Vsaj za petino višje položnice

Z julijem je cene dvignila tudi Elektro energija v lasti Gen-I, ki ostaja tretja najcenejša. Cena višje tarife se je približno podvojila, kar pomeni, da bodo avgustovske položnice za odjemalce višje za okoli tretjino.

E3 v lasti Petrola z julijem cene dviguje že drugič letos (prvič jih je februarja), avgustovske položnice bodo višje za približno 20 odstotkov.

Energija plus, ki je v večinski lasti Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ima od 22. junija dvakrat višje cene kot prej, s čimer se cena na položnici dviguje za tretjino. Zvišala je tudi strošek poslovanja, ki ga zaračunava na vsaki položnici, namesto dosedanjega evra bodo odjemalci plačali okrog dva evra mesečno.

Petrol je nazadnje cene zvišal decembra, ECE (še ena družba v lasti HSE) pa marca.

Gen-I in Elektro energija naj ne bi več dražila. Pa ostali?

Vse trgovce smo vprašali, ali lahko zagotovijo, da bodo trenutne cene obveljale do konca leta. To zagotovilo sta nam dala Gen-I in Elektro energija. Kot so nam pojasnili v Gen-I, jim relativno nižje cene omogočata napreden analitski pristop in nadpovprečna dodana vrednost mednarodnega trgovanja.

Na Petrolu medtem pravijo, da končne cene na položnicah v Sloveniji zaostajajo za rastjo nabavnih cen elektrike na borzah. Zato menijo, da se val podražitev še ne bo končal. Natančneje sicer ne povedo, ali in kdaj bodo sami ponovno dvignili cene elektrike za gospodinjstva.

Spomnimo, da je bil Petrol decembra lani prvi od večjih trgovcev, ki je dvignil cene in naletel na oster odziv vlade. Do februarja so podražili še trije od šesterice večjih trgovcev, medtem ko sta Gen-I in Elektro energija podražila po volitvah. Gen-I je maja podražil plin, zdaj pa še elektriko za gospodinjstva. Kot rečeno, pa so cene pri Gen-I še vedno med najnižjimi.

V E3 pravijo, da je odločitev o spremembi cen odvisna od dogajanja na nabavnem trgu in da bodo odjemalce pravočasno obvestili. Odgovor Energije plus in ECE še čakamo.

elektrika
PROFIMEDIA

“Nabavna cena električne energije se je z dolgoletnega povprečja, ki se je med oktobrom 2018 in aprilom lani gibal okrog 50 evrov za megavatno uro, letos povzpela na nivo okrog 200 evrov za megavatno uro,” so o borznih cenah povedali na Petrolu. Dejali so še, da so cene za prihodnje leto še malo višje, okoli 250 evrov za megavatno uro.

Umirjanja cen ni na vidiku

Borzne cene kažejo, da se cene tudi za naprej ne umirjajo. Kot so dejali na Petrolu, se cena za prihodnje leto trenutno giblje pri 250 evrih na megavatno uro, kar je vsaj 25 odstotkov višje od cen, po katerih nam elektriko trenutno prodajajo trgovci.

“Terminski produkti električne energije na madžarski energetski borzi (Hudex) za naslednja leta ves čas pridobivajo vrednost, kar kaže na to, da se bo trend visokih nabavnih cen najverjetneje nadaljeval dlje časa, kot smo sprva predvidevali,” so dejali na Petrolu. Dolgoročno naj bi se po nekaterih napovedih cene elektrike ustalile pri 100 ali 120 evrih za megavatno uro.

Gospodinjski odjemalci bodo prvi na vrsti, ko bodo na vladi pripravljali ukrepe pomoči. Te naj bi predstavili do konca prihodnjega tedna. Kakšni bodo, še ni znano, je pa premier Golob že napovedal, da gre za usmerjene pomoči za najranljivejše.

elektrika
Profimedia

Energetska kriza je dodobra preoblikovala slovenski trg z električno energijo: akcijske ponudbe so izginile, trgovcev je manj, število menjav dobaviteljev na rekordnih nivojih.

Manj trgovcev in akcij, več menjav

Energetska kriza je sicer v zadnjem letu močno razburkala slovenski trg z električno energijo. Podatki Agencije RS za energijo kažejo, da je med novembrom in januarjem 30 tisoč ljudi zamenjalo dobavitelja. V prejšnji zimi je bilo v istem obdobju menjav le 15 tisoč.

K tej številki je veliko prispevala sporna poteza Telekoma Slovenije, ki se je decembra ob naraščajočih cenah elektrike enostavno odločil, da preneha to dejavnost in 13 tisoč odjemalcem dal le mesec dni časa, da si najdejo drugega dobavitelja. Podobno je že pred Telekomom storil manjši šentjurski trgovec Elektro prodaja EU, ki je tisočerici odjemalcev zaradi visokih nabavnih cen odpovedal pogodbe. Glede na spremembe v tržnem deležu se je večina odjemalcev, ki so ostali brez ponudnika, preselila h Gen-I, kjer pravijo, da so v tem času dobili 56 tisoč novih odjemalcev.

Analiza ponudbe, ki jo je maja objavila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), kaže, da sta se v zadnjem letu skrčila tako število ponudnikov – poleg Telekoma in Elektro prodaje EU sta trg zapustila še nemški EON in manjša Involta – kot raznolikost ponudbe. Podjetja so prej imela več različnih paketov in akcijske ponudbe, zdaj mnoga ponujajo le še po en paket iz redne ponudbe. Število različnih ponudb v letošnjem maju se je v primerjavi z lanskim majem skrčilo z okrog 50 na 17.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje