Po balonarski nesreči na Barju trije hospitalizirani, preiskava poteka

Na ljubljanskem barju se je v jutranjih urah zgodila balonarska nesreča. Izmed šestih udeležencev poleta so poškodbe utrpeli štirje. Eden izmed njih je bil iz obravnave na UKC Ljubljana že odpuščen, medtem ko preostali trije (dva s poškodbo hrbtenice in eden s poškodbo glave ter prsnega koša) ostajajo na zdravljenju. Nihče izmed njih ni v smrtni nevarnosti. Policisti in UKC Ljubljana so popoldne zadnje informacije o nesreči in posledicah podali na posebnih izjavah za javnost.

Balonarska nesreča se je v jutranjih urah zgodila med Škofljico in Igom. “Po doslej zbranih obvestilih je do nesreče prišlo pri pristajanju balona, ki je v družbi še enega danes dopoldan priletel iz tujine iz smeri Avstrije, v njem pa je bilo šest oseb, pet državljanov Belgije in državljan Slovenije,” so pojasnili s PU Ljubljana.

Kasneje so dodali še, da je balon poletel iz okolice Bistre na enourni polet. Nameraval je pristati na barju pri Igu, pa je pri pristanku s košaro trčil v travnik.

“V dogodku so bile po zadnjih podatkih poškodovane štiri osebe, trije Belgijci in Slovenec. S kraja so bili odpeljani v UKC Ljubljana, kjer ostajajo na zdravljenju, po do sedaj znanih podatkih njihovo življenje ni ogroženo,” so dodali na PU Ljubljana. Belgijski državljani (med njimi poškodovani 55-letni pilot ter 28- in 54-letni potnici) so v Slovenijo prišli s svojo balonarsko opremo. Poškodovani Slovenec je 67-letni pomožni pilot.

Po informacijah policije je drugi balon, v katerem so bile tri osebe, varno pristal na Barju. Policisti so kraj nesreče zavarovali in izključili možnost požara ali eksplozije.

nesreča balon
Egon Parteli/N1

Zakaj je do nesreče prišlo, po podatkih policije še ni znano. Policisti so opravili ogled, prisoten je bil tudi preiskovalec letalskih nesreč. Z zbiranjem obvestil nadaljujejo, preiskava pa se bo nadaljevala tudi v naslednjih dneh.

Grega Trček iz Balonarskega centra Barje pa je za N1 povedal, da se je nesreča zgodila zaradi vetra. “Zaradi vetrovnega postanka so štirje udeleženci poleta padli iz košare,” je pojasnil Trček.

Najtežje poškodovani s poškodbo glave in prsnega koša

UKC Ljubljana je najprej prek Twitterja sporočil, da so bili v nesreči trije težje poškodovani in eden lažje ter da nihče ni življenjsko ogrožen.

“V obravnavo smo sprejeli štiri poškodovance, eden je že odpuščen domov, trije pa bodo hospitalizirani. Eden od teh je tako poškodovan, da bo sprejet v oddelek za intenzivno nego na naši kliniki, ostala dva pa na običajni oddelek,” je na posebni izjavi za javnost popoldne dejal Franc Štefanič, nadzorni travmatolog v današnji dežurni ekipi UKC Ljubljana. In še enkrat potrdil, da nihče izmed poškodovanih ni v smrtni nevarnosti.

“Najtežje jo je odnesel eden od štirih, ki je moški in ga lahko obravnavamo kot politravmo, ker ima poškodbo glave ter resno poškodbo prsnega koša. Pri ostalih dveh imamo poškodbo hrbtenice, brez nevroloških izpadov,” je opisal. “Pri enem od poškodovancev je resnejša poškodba enega vretenca, za katero se bomo še odločali, ali je za operativno oskrbo ali ne. Vendar se ne mudi, ker poškodovanec ni prizadet in je brez nevrološke simptomatike,” je dejal predstavnik UKC Ljubljana.

V primerjavi z nesrečo leta 2012 ta bistveno manjša

“Prvo obvestilo je bilo šest poškodovanih, potem osem, zato je bil aktiviran načrt za velike nesreče,” je povedal Robert Sabol, vodja izmene na reševalni postaji, ki je bil prvi na kraju nesreče in je sodeloval že pri reševanju iz balonarske nesreče leta 2012. Takrat je – prav tako na Barju – balon tudi zagorel, v nesreči pa je umrlo šest ljudi.

“V primerjavi z balonarsko nesrečo pred desetimi leti je bila ta bistveno manjših razsežnosti,” je opisal. “Bila je koncentrirana na enem delovišču, medtem ko so bili pred desetimi leti raztreseni na treh deloviščih. Tam smo morali aktivirati tudi dodatne resurse, dočim smo to nesrečo obvladali sami,” je dodal Sabol. Danes so v nesreči posredovali s štirimi reševalnimi vozili, vozilom vodje izmene in reševalnim helikopterjem Slovenske vojske.