V enem dnevu tri nesreče, vzrok pa alkohol. Policijo razmere skrbijo

Črna kronika 01. Mar 202408:25 2 komentarja
Policija
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ljubljanski policisti ugotavljajo, da se je stanje prometne varnosti letos v primerjavi z istim obdobjem lani poslabšalo. V prvih dveh mesecih leta so se zgodile štiri prometne nesreče s smrtnim izidom. Tudi včeraj so se na ljubljanskih cestah zgodile tri nesreče zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

V četrtek se je nekaj pred 14. uro na Slovenski cesti zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena kolesarka in pešec. Kolesarka je zaradi neprilagojene hitrosti trčila v pešca in padla ter se huje poškodovala. Z reševalnim vozilom so jo odpeljali v ljubljanski klinični center, njeno življenje ni ogroženo. Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je preizkus alkoholiziranosti pri kolesarki pokazal 0,80 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Prometna nesreča se je okoli 17.30 zgodila tudi na cesti od Pijave Gorice proti Gradišču, v kateri so bili udeleženi vozniki treh avtomobilov. Voznica, ki je vozila v smeri Gradišča, je zaradi neprilagojene hitrosti trčila v vozilo pred njo. Pri tem jo je odbilo na nasprotno stran ceste in je trčila še v vozilo, ki je pripeljalo nasproti. Voznica se je lažje telesno poškodovala. Preizkus alkoholiziranosti je pri njej pokazal 0,78 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Okoli 23.30 je na Trgu osvobodilne fronte v Ljubljani zaradi neprilagojene hitrosti padel voznik e-skiroja in se lažje poškodoval. V postopku je odklonil preizkus alkoholiziranosti. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

“Ne vozite pod vplivom alkohola”

Ljubljanski policisti ugotavljajo, da se je stanje prometne varnosti letos v primerjavi z istim obdobjem lani poslabšalo. Zaznavajo porast prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. V prvih dveh mesecih tega leta so se zgodile štiri prometne nesreče, v katerih so štirje udeleženci umrli, v istem obdobju lanskega leta pa je v prometni nesreči umrl en udeleženec. Večje je tudi število prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci huje in lažje telesno poškodovali. Med najpogostejšimi vzroki za nastanek prometnih nesreč je še vedno neprilagojena hitrost v povezavi z vožnjo pod vplivom alkohola in druge nepazljivosti voznikov, kot so nepravilna stran in smer vožnje in nepravilni premiki z vozilom.

“Na vse udeležence apeliramo, da vozijo v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno udeležbo v cestnem prometu. Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za nastanek prometne nesreče, ki se pogosto konča z najhujšimi posledicami ali s smrtjo. Alkohol pri vozniku poslabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasnejše reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot in podobno. To v cestnem prometu pogosto pomeni izzivanje nevarnosti, kot so prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spreminjanje smeri vožnje, vožnja v rdečo luč na semaforju in podobno,” so opozorili na ljubljanski policijski upravi.

Na varnost v prometu pa po ocenah policije vplivajo ne zgolj njeni udeleženci, temveč tudi prometne razmere, saj je zaradi vremena vozišče večino časa mokro in spolzko. Zaradi krajšega dneva pa so posledično bolj izpostavljeni šibkejši prometni udeleženci (pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev). Ti pogosto ne uporabljajo luči ali odsevnih teles, kar v kombinaciji s temnejšimi oblačili še zmanjšuje njihovo vidnost. “Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, naj upoštevajo prometne predpise in ne vozijo pod vplivom alkohola,” so pozvali policisti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje