V Kopru prijeli morilca, obsojenega na dosmrtni zapor

Črna kronika 19. Feb 202217:08 > 18:06
Policija, kiminalistična preiskava, drzne tatvine
Borut Zivulovic/BOBO

Slovenska policija je v Kopru v sredo aretirala Italijana, ki je v domovini obsojen na dosmrtni zapor, poročajo Primorske novice. 59-letnik je na begu od 9. februarja, ko ga je sodišče obsodilo zaradi umora in poskusa umora dveh policistov leta 1985. Postopki za izročitev naj bi že bili v teku.

V Kopru je slovenska policija v sredo aretirala Italijana Fabrizia Danteja, ki je v domovini obsojen na dosmrtni zapor, poročajo Primorske novice. 59-letni rimljan je bil na begu od 9. februarja, ko ga je  vrhovno sodišče spoznalo za krivega umora ter poskusa umora.

Italijan je, kot poročajo Primorske novice, minuli petek pozno zvečer, menda padel v morje ob mestni promenadi. Odpeljali naj bi ga v bolnišnico, od koder so ga kmalu odpustili. Italijansko sodišče je šele v torek izdalo evropski priporni nalog, na podlagi katerega so 59-letnega moškega začeli iskati po Kopru. Moški naj bi se prvi dan, ko je prišel v Istro, prijavil v enem izmed hotelov, a naj bi nato prenočišče poiskal drugje.

Policisti in kriminalisti naj bi ga v sredo, približno teden dni po njegovem pobegu, odkrili v enem od gostinskih lokalov v Olmu. Postopki za izročitev Italiji naj bi že bili v teku.

Kot poroča Rai News, je bil Dante ponoči prvega maja 1985 del oborožene skupine, ki je na avtocesti v bližini Rima napadla dva policista. Enega so večkrat ustrelili in nato oba pustili na pobočju ob avtocesti. Ustreljeni policist je kasneje umrl, njegov kolega pa je bil poškodovan.

Preiskava je leta 2014 na policijskem avtomobilu, s katerim sta se na kraj pripeljala policista, odkrila prstne odtise, ki so preiskovalce privedli do Danteja. Ta je bil v osemdesetih eden vidnejših članov neofašističnih organizacij, poroča RaiNews.