V Nemčiji racija podnebnih aktivistov, podpirali naj bi kriminalno organizacijo

Črna kronika 24. Maj 202310:36 0 komentarjev
Nemčija, aretacija, podnebni aktivisti
Christoph Soeder/dpa/Profimedia

Nemški policisti in javno tožilstvo so v sedmih zveznih deželah preiskali domove podnebnih aktivistov iz skupine Last Generation. Racija, v katerih je sodelovalo 170 policistov, je povezana z več kaznivimi dejanji sedmih osumljencev, ki naj bi ustanovili oziroma podpirali kriminalno organizacijo. Po navedbah münchenskega generalnega tožilstva in bavarske kriminalistične policije so preiskali 15 nepremičnin, zasegli sredstva z dveh računov in zamrznili sredstva ene organizacije.

Obtožnice proti sedmim osumljencem, starih med 22 in 38 let, je tožilstvo vložilo že sredi lanskega leta, nanašajo pa se na kampanjo zbiranja denarnih sredstev, s katero naj bi aktivisti zbrali 1,4 milijona evrov in tako financirali kriminalna dejanja skupine Last Generation. Dva aktivista sta osumljena tudi načrtovanja sabotaže naftovoda med Trstom in bavarskim mestom Ingolstadt.

Preiskave so potekale v zveznih deželah Hessen, Hamburg, Saška-Anhalt, Saška, na Bavarskem, v Berlinu in zvezni deželi Schleswig-Holstein. V raciji je sodelovalo 170 policistov, po navodilu javnega tožilstva pa so onemogočili tudi spletno stran aktivistične skupine.

Skupina Last Generation je s svojimi aktivnostmi v preteklosti večkrat ovirala promet v Berlinu in drugih mestih po državi, prejšnji teden so se nekateri tudi prilepili na berlinske ceste. Po mnenju aktivistov so njihove akcije ključne za izvajanje pritiska na nemško vlado, da bi ta odločneje ukrepala proti podnebni krizi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!