Več hišnih preiskav v Ljubljani: preiskujejo posel Energetike Ljubljana

Črna kronika 08. Jun 202216:22 > 22:12 4 komentarji
Zoran Janković Samo Lozej
Žiga Živulović jr./BOBO

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada na območju Ljubljane izvajajo sedem hišnih preiskav. Osumljeni naj bi pri javnem naročilu zlorabili svoj položaj in tako prišli do 3,5 milijona evrov. Del tega denarja naj bi bil po pojasnilu policije tudi že izplačan. Po informacijah N1 policija preiskuje posel med Energetiko Ljubljana in grškim podjetjem Mytilineos Holdings. Med osumljenimi naj bi bil tudi Peter Komljenović, ki naj bi omenjeni družbi pomagal pri pridobivanju posla v Ljubljani.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes na območju Ljubljane izvajajo sedem hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, katerega je osumljenih pet fizičnih oseb, dve za izvršitev kaznivega dejanja, tri pa zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju. Eno osumljeno osebo so preiskovalci pridržali, so sporočili z generalne policijske uprave.

Na policiji še pravijo, da so osumljene osebe pri opravljanju gospodarske dejavnosti, v povezavi z javnim naročilom, na podlagi katerega je bila sklenjena pogodba v višini 118 milijonov evrov med slovenskim javnim podjetjem in gospodarsko družbo iz tujine, zlorabile svoj položaj in si pridobile veliko protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov. Ta je bila delno že izplačana, in sicer v višini vsaj 650 tisoč evrov.

Posel Energetike Ljubljana in grškega podjetja

Po informacijah N1 policija preiskuje posel med Energetiko Ljubljana in grškim podjetjem Mytilineos Holdings za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v TE-TOL. Direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej (na fotografiji zgoraj, ob ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću) in direktor podjetja Mytilineos Holdings Gardelinos Panagiotis sta pogodbo za 118 milijonov evrov vreden posel podpisala aprila 2019.

Osumljeni naj bi bili Lozej, tehnični direktor Energetike Ljubljana Marko Agrež, direktorica javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde in srbski poslovnež Peter Komljenović, ki naj bi grškemu podjetju pomagal pri pridobivanju posla v Ljubljani.

Po naših neuradnih informacijah pa vsaj za enkrat med osumljenimi ni ljubljanskega župana Zorana Jankovića ali njegovih družinskih članov.

Osumljeni pomagal Juretu Jankoviću

Kot je pred leti poročal portal Necenzuirirano, je ljubljanski župan sodeloval v pogajanjih za ta posel. Komljenović pa je pomagal županovemu sinu Juretu Jankoviću, ko je pred leti finančna uprava ugotovila, da odhodki Jureta Jankovića za milijon evrov presegajo njegove prihodke, je še poročal Necenzuirirano. Takrat naj bi Komljenović zatrdil, da si je Jure Janković ta milijon evrov izposodil od njega, vendar mu finančni inšpektorji niso verjeli.

Za oddajo 24ur zvečer se je na preiskave odzval ljubljanski župan Zoran Janković. Povedal je, da je govoril z Zdenko Grozde in Lozejem, ki sta po njegovih besedah odlična direktorja, medtem ko je Agrež po njegovih besedah eden največjih strokovnjakov na tem področju. Grozde mu je povedala, da so bili preiskovalci korektni. Zahtevali so dokumente o poslu, vse, kar so želeli, so tudi dobili.

Janković pravi, da ne ve, zakaj so preiskovalci prišli tri mesece pred zaključkom montiranja opreme, a da naj kriminalisti opravijo svoje. Hudo mu je, da se to dogaja, a je prepričan v pravilnost postopka. Kot je spomnil, je šlo za mednarodni razpis, na koncu so se pogajali z družbama Siemens Slovenija in Mytilineos Holdings, ugodnejšo ponudbo je dal zadnji. Tokrat dokumentov sicer niso iskali na občini, kar se mu zdi zanimivo. Preden več komentira, bo počakal, da vidi odredbe. V četrtek se namreč se dobi z Lozejem in Grozde.

Grki po njegovih besedah sicer že zahtevajo zvišanje pogodbene vrednosti posla – zaradi covida-19 in vojne v Ukrajini, Energetika Ljubljana pa pogodbenemu partnerju grozi s pogodbenimi penali. Za zdaj, tako Janković, ostaja cena dobave opreme pri 118 milijonih evrov brez DDV za izvedbo na ključ. (STA)

Pri izvajanju današnjih hišnih preiskav sodeluje 35 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Predkazenski postopek od leta 2020 dalje usmerja Specializirano državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, so še zapisali na policiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje