Vrščaju za umor na Polzeli 23 let in dva meseca zapora

Črna kronika 27. Mar 202310:16 0 komentarjev
Sodniško kladivo
Slika je simbolična. (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Celjsko višje sodišče je potrdilo sodbo Andreju Vrščaju, ki je bil obsojen za umor 69-letnega soseda na Polzeli februarja leta 2020, poroča časnik Večer. Prvostopenjsko sodišče je Vrščaja obsodilo na 23 let in dva meseca zapora, na prvotnem sojenju pa je bil obsojen na 23 let in pet mesecev zapora.

Prvotno sodbo celjskega okrožnega sodišča so višji sodniki razveljavili, ker naj bi bilo premalo razjasnjeno, kaj se je usodnega dne dogajalo v kuhinji stanovanjske hiše pred tragedijo in kaj so tega dne videle priče, sosedje, na vrtu za hišo. Obramba se je na tokratno sodbo pritožila zaradi po njenem nepravilne kvalifikacije kaznivega dejanja, sama je namreč menila, da gre za uboj. Ob tem se je pritožila še, ker ji prvostopenjsko sodišče ni ugodilo pri angažiranju novih psihiatričnih izvedencev. A je višje sodišče menilo, da je pritožba neutemeljena, in je v celoti zavrnilo prvostopenjsko sodbo, navaja časnik Večer.

Sodnica Marjana Topolovec Dolinšek je ob izreku kazni pojasnila, da je bil Andrej Vrščaj v času umora prišteven ter da je žrtev umoril premišljeno in na zahrbten način. Kot olajševalne okoliščine pri izreku kazni pa je izpostavila Vrščajevo nekaznovanost, njegovo mešano osebnostno motnjo, hude poškodbe svoji mami pa po oceni sodnice ni storil namerno, ampak ji je to naredil iz nezavestne malomarnosti. Zato mu je tokratno kazen znižala za tri mesece.

Obdolženi Vrščaj je s prijateljem februarja 2020 prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed. Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri spravilu drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva.

Obdolženi je nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta zaradi poškodb na kraju dogodka umrl. Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo. Med akcijo so jih obvestili, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije. Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju je avstrijska policija obdolženega, ki je sam nekega občana Pliberka prosil, da pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec predala slovenskim kolegom.

Prvo obsodbo mu je celjsko sodišče izreklo marca leta 2021, celjsko višje sodišče pa jo je razveljavilo novembra istega leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!