Zasegli za 1,6 milijona evrov konoplje in prijeli 23 osumljencev

Črna kronika 18. Feb 202214:43 > 14:53 0 komentarjev
Policija
Fotografija je simbolična. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Policija je razbila kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z drogami in orožjem. Sprva so drogo kupovali v Španiji in jo s pomočjo slovenskega podjetja prevažali. Nato pa je več kot 80 članov kriminalne združbe vzpostavilo tudi posebne prostore, v katerih so prepovedane droge proizvajali. Preiskava je bila močno otežena, pravijo na policiji, saj so kriminalci njihove taktike preiskovanja dobro poznali. A jim je kljub temu med prevozom uspelo zaseči skoraj 600 kilogramov prepovedane konoplje, ki bi bila vredna 1,6 milijona evra. V torek pa je več kot 550 policistov izvedlo 58 hišnih preiskav in prijelo 23 osumljencev. Gre za stare znance policije.

Slovenski kriminalisti so po treh letih preiskave razbili mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z drogami in orožjem. Kriminalna združba je po besedah pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Matjaža Jerkiča dobro hierarhično organizirana. Za svoje delovanje so kupili prevozniško podjetje iz Slovenije in si tako zagotovili prevoze med državami. Tak način delovanja kriminalnih združb je policiji dobro poznan, je dodal Jerkič.

Drogo je kriminalna združba sprva nabavljala v tujini, jo s pomočjo prevozniškega podjetja prepeljala v Slovenijo in poskrbela za prodajo na ulici. Prevozniško podjetje je drogo vozilo iz Španije v Slovenijo poleg rednega tovora, je opisal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Damjan Petrič.

Nato pa so člani kriminalne združbe vzpostavili tudi ustrezne prostore in opremo za proizvodnjo prepovedanih drog. Konopljo so gojili v treh prirejenih prostorih, še en prostor pa so namenili proizvodnji sintetične droge. V Avstrijo in Nemčijo so izvažali heroin ter konopljo.

Uporabljali so kriptokomunikacijo in posrednike pri nakupih, prodajah ter kontaktiranju vodje

Združbo je sestavljalo več kot 80 oseb, ki so bile dobro hierarhično organizirane. Vanjo so bili vključeni tako organizatorji kot tudi ljubljanski ulični prodajalci droge, je opisal Petrič. Zbrani dokazi kažejo, da so člani kriminalne združbe storili več kot 190 kaznivih dejanj.

Kriminalno združbo so ljubljanski kriminalisti preiskovali od leta 2018. Preiskava je bila zahtevna, saj je združba dobro poznala delovanje policije, je dejal Petrič in dodal, da so za onemogočanje preiskave imeli več taktik. Osumljenci so tako uporabljali kriptokomunikacijo, pri prevozih in transportu pa so sodelovale predhodnice. Za preprečevanje kompromitacije kurirjev za prevoz in skladiščenja droge so uporabljali posrednike, ti pa so sodelovali tudi pri nakupu droge v tujini in prevozu v druge države ter nakupu oziroma prevzemu gospodarske družbe za transport. Posredniki so sodelovali tudi pri komunikaciji z vodjo kriminalne združbe in mu s tem zagotavljali anonimnost, je povedal vodja sektorja kriminalistične policije na ljubljanski policijski upravi.

Zasegli skoraj 600 kilogramov konoplje, vredne 1,6 milijona evrov

Preiskava je pokazala, da so želeli člani kriminalne združbe v Slovenijo pripeljati skoraj 600 kilogramov prepovedane konoplje in nekaj kilogramov heroina. Med prevozom med Španijo in Slovenije so jim varnostni organi to drogo zasegli, večino konoplje so zasegli v Franciji in Italiji. Če bi jo prodali, bi zaslužili približno 1,6 milijona evrov, je navedel Petrič. Osumljenci so na enak način iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo pripeljali vsaj tri avtomatske puške ter naboje.

V 58 hišnih preiskavah prijeli 23 osumljencev

V torek so policisti izvedli zaključne aktivnosti. V 58 hišnih preiskavah je sodelovalo več kot 550 policistov iz vse Slovenije. Preiskali so 68 lokacij na območju Ljubljane in Kopra. Prijeli in pridržali so 23 osumljencev. 15 osumljencev so že privedli pred preiskovalnega sodnika, enega izmed njih bodo pred preiskovalnega sodnika privedli popoldne. Večini izmed osumljencev je preiskovalni sodnik izrekel sodno pridržanje.

Osumljeni so večinoma stari znanci policije. V preteklosti so jih policisti obravnavali zaradi kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, pa tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja, predvsem izsiljevanja in nasilništva, ter kazniva dejanja premoženjske kriminalitete, kot so vlomi.

V torek so policisti zasegli več kilogramov prepovedanih drog in nedovoljenih snovi. Gre za okoli 15 kilogramov konoplje, 165 zavojčkov, ki bi lahko vsebovali heroin, in 100 paketkov, ki bi lahko vsebovali kokain. Poleg tega je policija zasegla tudi plošče kokaina in nekaj sintetične droge. Najdene snovi še preiskuje nacionalni forenzični laboratorij. Policisti so zasegli še 2.200 sadik konoplje. Poleg tega pa so zasegli še 12 kosov orožja in več streliva, skoraj 90.000 evrov gotovine, več deset telefonov ter računalnikov. Policisti so zasegli še dve osebni vozili višjega cenovnega razreda, je naštel Petrič.

Preiskava je pokazala še, da so storilci kradli elektriko in jo uporabili za delovanje prostorov, ki so jih uporabljali za gojenje konoplje in proizvodnjo sintetičnih drog. Elektro podjetje so v letu dni oškodovali za 85.000 evrov.

1.400 strani dolga kazenska ovadba

Preiskava, ki jo usmerja ljubljansko okrožno državno tožilstvo, se nadaljuje. Preiskati je treba tako zasežene predmete kot nezakonito pridobljeno finančno korist. V preiskavi so slovenski policisti sodelovali z varnostnimi organi iz Španije, Francije, Italije, Avstrije, Srbije ter Bosne in Hercegovine. “Kriminalisti smo uspeli preprečiti uporabo skoraj pol tone prepovedanih drog in odkrili več kot 80 preprodajalcev in organizatorjev,” je dejal Petrič. To je plod obsežnega dela: kazenska ovadba obsega že 1.400 strani in vsebuje 3.100 prilog. “Priloge in kazniva dejanja se bo med preiskavo zaseženih predmetov še znatno povečalo,” je dodal.

Slovenija zaradi položaja zanimiva tudi za tranzit prepovedanih drog

“Slovenija je zaradi svojega geostrateškega položaja zanimiva za tranzitne kriminalne aktivnosti in nezakonito poslovanje pripadnikov mednarodnih kriminalnih združb,” je poudaril Jerkič. Preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog je prednostna naloga policije, prepovedane droge pa so tudi v ospredju preiskav kriminalnih združb. Kriminalisti zaznavajo grosistično prodajo, prodajo na ulicah prodajo prek temnega spleta.

V zadnjih letih so kriminalisti izpeljali več kot deset preiskav, z njimi pa so občutno posegli v kriminalno okolje. Lani so kriminalisti obravnavali 383 kaznivih dejanj z elementi organizirane kriminalitete, od tega 197 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Leto pred tem pa 522 kaznivih dejanj z elementi organizirane kriminalitete, 234 s področja prepovedanih drog.

Preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj praviloma traja dlje časa. Policija stalno spremlja trende, na tem pa temeljijo tudi njihovi pristopi. A Jerkič glede organiziranih kriminalnih združb opozori še, da bo že “v naslednjih dneh razbito kriminalno združbo nadomestila nova”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!