Znan vzrok smrti 57-letnika s presajenim prašičjim srcem

Črna kronika 06. Maj 202219:31 > 19:38 1 komentar
OSIA implantat
UKC Maribor (Fotografija je simbolična)

David Bennett je umrl dva meseca po prelomni operaciji, v kateri so mu presadili gensko spremenjeno prašičje srce. Zdaj je znan vzrok njegove smrti.

57-letni David Bennett, ki je umrl dva meseca po presaditvi prašičjega srca, je umrl zaradi virusa prašiča, so sporočili zdravniki ameriškega centra Maryland v Baltimoru, poroča Guardian.

Minuli mesec je Bennettov transplantacijski kirurg Bartley Griffith razkril, da je bilo prašičje srce okuženo z virusom, znanim kot citomegalovirus, ta pa naj bi botroval smrti 57-letnika.

Spomnimo, da so v začetku januarja Američanu, ki zaradi hude srčne bolezni ni imel več veliko možnosti za preživetje, presadili gensko predelano prašičje srce. Zaradi slabega zdravstvenega stanja 57-letnik ni bil primeren za običajno presaditev srca, zato se je strinjal z eksperimentalnim poskusom. Po operaciji se je počutil dobro in je že začel tudi s fizioterapijo, a je čez dva meseca preminil.

“Okužbo lahko v prihodnosti preprečimo”

Kljub temu je bila presaditev po mnenju zdravnikov “pomemben preizkus ksenotransplantacije”, postopka, ki vključuje prenos tkiv med človekom in živaljo. Zdravniki menijo, da se je poskus izjalovil zaradi “nenamerne napake”. Ob tem je kirurg zatrdil, da lahko podobne okužbe v prihodnosti preprečijo.

Največji izziv pri presaditvah organov z živali na človeka je odpornost človeškega imunskega sistema, saj lahko človeško telo zavrne tuje celice. Posledično na koncu uniči presajeni organ ali tkivo.

Podjetja zato biološko inženirsko obdelujejo prašiče z odstranjevanjem in dodajanjem različnih genov, da bi njihova tkiva zaščitili pred morebitnimi imunskimi napadi. Srcu, ki je bilo uporabljeno pri Američanu, je bilo spremenjenih kar 10 genov.

Kljub zaskrbljenosti, da bi tovrstne transplantacije lahko sprožile pandemijo, če bi se virus prilagodil v človeškem telesu in se razširil na druge, strokovnjaki mirijo, da posebna vrsta virusa v Bennettovem nadomestnem srcu ni sposobna okužiti človeških celic.

Sicer pa strokovnjaki oklevajo, da bi njegovo smrt lahko v celoti pripisali virusu. Joachim Denner, raziskovalec na Inštitutu za virologijo v Berlinu, je dejal, da je bil 57-letnik zelo bolan, zato morda okuženo srce ni bil edini razlog za njegovo smrt.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje