Umrl pacient, ki so mu prvemu uspešno presadili prašičje srce

Svet 09. Mar 202216:29 > 16:39 0 komentarjev
Profimedia

V torek je v ZDA umrl 57-letni pacient, ki so mu pred dvema mesecema presadili genetsko modificirano prašičje srce. Kaj je razlog za smrt, še ni znano.

Zdravniki ameriškega centra Maryland v Baltimoru so v začetku januarja Davidu Bennettu, ki zaradi hude srčne bolezni ni imel več veliko možnosti za preživetje, presadili genetsko predelano prašičje srce. Zaradi slabega zdravstvenega stanja 57-letnik ni bil primeren za običajno presaditev srca, zato se je strinjal z eksperimentalnim poskusom. Po operaciji se je počutil dobro in že začel tudi s fizioterapijo.

Iz zdravstvenega centra Univerze v Marylandu pa so danes sporočili, da je pacient v torek, dva meseca po presaditvi, umrl. Ni jasno, ali je telo zavrnilo presajeni organ. Tiskovna predstavnica bolnišnice je po poročanju The New York Times le sporočila, da vzrok smrti za zdaj še ni znan. Dodali so, da smrti ne želijo komentirati, saj morajo zdravniki najprej opraviti temeljit pregled. Rezultate raziskave bodo nato objavili v medicinski reviji.

Kirurg Bartley Griffith, ki je opravil presaditev, je povedal, da so v bolnišnici zaradi smrti potrti. “Izkazal se je za pogumnega in plemenitega pacienta, ki se je boril vse do konca.” je dejal in dodal, da so Bennetta “milijoni po svetu poznali po pogumu in neomajni volji do življenja”.

Januarska operacija je sicer trajala več kot sede ur in še vedno velja za velik korak v medicini, saj pacientovo telo ni takoj zavrnilo prašičjega srca, ampak je delovalo več kot mesec dni, s tem pa preseglo kritično mejo za bolnike s presajenimi organi. Pred tem so po svetu že opravili nekaj poskusov presaditve živalskih organov, a nobena do takrat ni bila uspešna, saj je človeško telo organe takoj zavrnilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!