Državne Farme Ihan vodi direktor, ki je bil dvakrat obsojen in v zaporu

Gospodarstvo 24. Nov 202212:02 2 komentarja
žiga debeljak
Žiga Debeljak, predsednik uprave SDH (Foto: Žiga Živulovic jr./BOBO)

Državne Farme Ihan od 11. novembra vodi Bojan Bevc, nekdanji prvi mož Steklarne Rogaška, v preteklosti dvakrat obsojen zaradi zlorabe položaja, poroča Delo. Žiga Debeljak, prvi mož SDH in predsednik upravnega odbora DUTB, ki ima v lasti največjo prašičjo farmo v Sloveniji, z imenovanjem Bevca ni bil predhodno seznanjen.

Bojan Bevc je nekdanji prvi mož hrvaškega proizvajalca mesnin PIK Vrbovca in Steklarne Rogaška. Že pred dobrim desetletjem je bil v Zagrebu obsojen na pet let zaporne kazni zaradi zlorabe položaja (za dogodke, ki so se dogajali med letoma 2001 in 2004). Leta 2015 je po treh letih v zaporu izpolnil pogoje za pogojni izpust.

Leta 2015 je bil zaradi spornih pogodb z ameriškim svetovalnim podjetjem, vrednih 158 tisoč evrov, še v Sloveniji obsojen kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic, tokrat na pogojno zaporno kazen.

Kljub dvema pravnomočnima sodbama ga je z 11. novembrom nadzorni svet skupine Farme Ihan imenoval za direktorja skupine, danes poroča Delo.

Izpolnjeval je pogoje

Na Družbi za terjatev bank (DUTB), ki je lastnica podjetja, so dejali, da gre za začasno rešitev, saj naj bi bil le vršilec dolžnosti. Iz poslovnega registra sicer izhaja le, da je imenovan na položaj direktorja in da funkcijo opravlja samostojno.

DUTB je zahtevala pojasnila nadzornega sveta, ki ga vodi Aleš Aberšek, in Delu med drugim povedala, da je Bevc imel potrebne reference, ki naj bi jih nadzorniki preverili in pridobili pozitivno mnenje (čigavo, ne navedejo), prav tako naj bi Bevc predložil potrdilo o nekaznovanosti, ki je pogoj za vodenje državne družbe.

Kaj pravijo na SDH in DUTB?

Je Bevčevo imenovanje sprejemljivo za DUTB? V DUTB so povedali, da “morajo biti poslovodne osebe družb v lasti DUTB osebe, ki izpolnjujejo ustrezna zakonska merila in morajo izpolnjevati visoke strokovne standarde”.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), h kateremu bo po novem letu pripojeno celotno premoženje DUTB, pa so za Delo dejali, da “pri osebah, za katere je znano, da so bile pravnomočno obsojene za kaznivo dejanje s področja gospodarstva, obstajajo tveganja neustrezne ravni osebne integritete, zaradi česar niso primerne za nadzorstvene ali poslovodske funkcije v družbah s kapitalsko naložbo države.”

Dodali so, da skladno z zakonodajo po poteku določenega časa tudi takšne osebe štejejo za nekaznovane, tako da formalno izpolnjujejo pogoj nekaznovanosti, ki ga predpisuje zakon o gospodarskih družbah. To se je očitno zgodilo tudi v Bevčevem primeru.

Debeljak naj ne bi vedel

O Bevčevem imenovanju naj bi razpravljali tudi v vrhu slabe banke. Žiga Debeljak, ki vodi SDH in predseduje upravnemu odboru DUTB, naj o imenovanju Bevca ne bi bil predhodno obveščen, nekateri drugi v upravnem odboru pa. Poleg Debeljaka so člani še Miha Resman, Rok Marolt in Diana Milivojević. Sprememba zastopnika je bila sicer v javno dostopen poslovni register Ajpes vpisana 17. novembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje