Gen-I po dobrih treh mesecih dobil začasno upravo: vodi jo Igor Koprivnikar

Gospodarstvo 01. Mar 202209:58 > 14:38 0 komentarjev
stojan zdolšek
N1

Krško okrožno sodišče je za začasnega predsednika uprave Gen-I postavilo Igorja Koprivnikarja, poroča Siol.net. Koprivnikar je bil v prejšnji upravi Roberta Goloba član poslovodstva, vodenje pa prevzema za največ eno leto oziroma do imenovanja novega poslovodstva, če bo družbenicama Gen energija in Gen-EL uspelo doseči soglasje. Začasni člani uprave so Primož Stropnik, Dejan Paravan in Andrej Šajn.

Okrožno sodišče v Krškem je tri mesece in pol po začetku sodnega imenovanja (kar je po mnenju poznavalcev teh postopkov nenavadno dolgo) le postavilo začasno upravo trgovca z električno energijo Gen-I. Začasni predsednik uprave Igor Koprivnikar (na fotografiji zgoraj desno) je bil do novembrskega poteka mandata v upravi pod vodstvom Roberta Goloba pristojen za finance in trgovanje (natančneje za uresničevanje poslovnih strategij trgovanja z energenti na evropskih trgih ter za zakladništvo in računovodstvo).

Po navedbah na spletni strani Gen-I je direktor enajstih hčerinskih družb v tujini. Koprivnikarja sta sicer v sodnem postopku predlagala sam Gen-I in Gen-EL, torej “Golobova” stran, ki jo je zastopala ekipa pod vodstvom odvetnika Stojana Zdolška. Golob, ki se je vmes podal v politiko in s svojim Gibanjem Svoboda cilja na zmago na aprilskih parlamentarnih volitvah, je danes dejal, da je z odločitvijo zadovoljen in da se je njegova vera v pravno državo izkazala za pravilno. “Sodišče se je naposled odločilo in sledilo principu kontinuitete, kar pomeni, da je v upravi kader iz prejšnje uprave,” je dejal.

Celotna izjava Roberta Goloba: 

Medtem bosta družbenici Gen energija in Gen-EL (obe imata po 50 odstotkov lastništva, a je Gen energija tudi 50-odstotna lastnica Gen-EL) morali poiskati soglasje za imenovanje uprave po redni poti. Kot smo poročali, je novembra takratni šef Gen energije Martin Novšak nameraval podeliti nov mandat Golobovi ekipi. A tik pred potekom mandata so mu državni nadzorniki Gen energije  – takrat pod vodstvom Cvetka Sršena – odrekli soglasje za to potezo. Golob, ki ima vpliv v Gen-EL, od poteka mandata s pomočjo posebnih statutarnih določil Gen-I (ki smo jih pojasnjevali tukaj) uspešno preprečuje imenovanje ekipe po meri državnih nadzornikov. Ti so za novega predsednika uprave Gen-I predlagali Novšaka. Prejšnji teden je bil nato Novšak razrešen kot šef Gen energije. Ali je še vedno v igri za poln mandat na čelu Gen-I, ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!