Hrvata so pogrešali 30 let, zdaj so ga našli v Španiji

Svet 24. Jan 202209:22 > 10:02
Petar Marčinko
Nestali.hr

Na Hrvaškem so po 30 letih rešili skrivnost izginotja Petra Marčinka. Pogrešan je bil od leta 1992, ko je zapustil ladjo v španskem pristanišču Gijon. Našli so ga s pomočjo mednarodnega sodelovanja, in sicer v Španiji. Hrvaški policisti so potrdili dokumente pogrešanega in ga izbrisali s seznama pogrešanih.

Medtem ko že skoraj en mesec poteka iskanje pogrešanega Mateja Periša, ki je izginil na beograjskih ulicah, se je na Hrvaškem po 30 letih končalo iskanje Petra Marčinka. Našli so ga v Španiji, dubrovniško-neretvanska policijska uprava pa je dobila potrdilo mednarodnih institucij, ki so preverile dokumente.

Marčinko je bil pogrešan od leta 1992, ko se je takrat kot 39-letnik izkrcal v Gijonu v Španiji. Nato se je za njim izgubila vsaka sled. Danes je Marčinko star 69 let, dubrovniško-neretvanska policijska uprava pa je potrdila, da so v Španiji res našli pogrešanega mornarja. Po treh desetletjih so ga tako izbrisali iz nacionalne baze pogrešanih oseb.

Več teorij, zakaj je izginil

Danes 69-letni Marčinko se je rodil 7. oktobra leta 1953 v vasi Čepikuće, nedaleč od meje z Bosno in Hercegovino.

V javnosti kroži več različic, zakaj je izginil. Po eni od njih naj bi se želel izogniti vojni, drugi so trdili, da se je skril zaradi dolgov, nekateri pa so širili zgodbe, da je storil samomor. Pred mnogimi leti je mama Petra v pogovoru za Dubrovački vjesnik dejala, da ji sin pošilja denar, da se lažje prebije skozi mesec zaradi nizke pokojnine, vendar ji mnogi niso verjeli, saj so menili, da se ne more sprijazniti z izgubo sina.

Petar ni edini pogrešani v družini Marčinko. Po poročanju Jutarnjega lista je prav tako neznanka, kje je njegov mlajši brat Stijepo. Izkrcal naj bi se v Kanadi, več informacij pa ni znanih. Najstarejši brat Ante pa naj bi umrl na jugu Hrvaške.

PREBERITE ŠE: