Kaj ob visokih cenah goriva obljublja vlada?

Gospodarstvo 08. Mar 202213:35 > 14:24 3 komentarji
N1

"V vsakem primeru bomo intervenirali, če bo treba, tako zaradi količin kot tudi zaradi cen," je ob robu vladnega obiska v osrednjeslovenski regiji eksponentno rast energentov pokomentiral gospodarski minister Počivalšek. Tudi obrambni minister Tonin je poudaril, da je panika odveč.

“Najprej je treba povedati, da je v tem trenutku ključni problem zagotoviti naftne derivate,” je ob robu vladnega obiska v osrednjeslovenski regiji dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek in dodal, da cena naftnih derivatov tako ni edina težava.

“Kaj se bo dogajalo na področju derivatov, je odvisno od odločitev voditeljev držav Evropske unije, kakšen bo odnos do nafte, ki prihaja z ruskega območja,” je poudaril Počivalšek in hkrati zagotovil, da imamo v državi dovolj rezerv, da nas “tudi malo daljše” težave pri oskrbi ne bodo prizadele. “Dejstvo pa je, da je v tem trenutku težko priti do naftnih derivatov, ki so bili prej zakupljeni,” je dodal in poudaril, da bo država v vsakem primeru intervenirala.

Kot je poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, pa je povsem drugo vprašanje cen. “Cene rastejo iz več razlogov, predvsem iz nemogoče oziroma otežene oskrbe,” je nadaljeval Počivalšek in opomnil, da imamo v tem cenovnem območju več možnosti, skladno z intervencijo iz blagovnih rezerv pa se bodo nato odločili, kako bodo zagotovili neko vzdržno cenovno politiko v naslednjem mesecu. “V vsakem primeru bo država skrbela, da cene ne bi eksplodirale,” je še poudaril gospodarski minister in dodal, da pri tem ne gre samo za reguliranje marž cen naftnih derivatov, ki predstavljajo manjši del v sami ceni, temveč moramo najprej poskrbeti za osnovne dobavne tokove z vzdržnimi cenami.

Včeraj se je gospodarski minister Zdravko Počivalšek skupaj s predsednikom vlade Janezom Janšo in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem sestal s predstavniki treh največjih ponudnikov pogonskih goriv (MOL, Petrol in OMV). Kot je pojasnil Počivalšek, so jih informirali o “nujno potrebnih zadevah za sprejetje odločitev, ki bodo pomembne za prihodnje”.

Od predstavnikov vseh treh omenjenih podjetij so dobili informacije, s kolikšnimi zalogami razpolagajo, kakšni so dobavni tokovni in kje nastajajo težave. “Z naše strani pa smo jih informirali, kako si predstavljamo, da bomo poskrbeli, da bomo imeli vzdržno politiko v prihodnje,” je še poudaril Počivalšek in dodal, da je bilo ključno sporočilo včerajšnjega in današnjega srečanja v tem, da imamo “v takšni ali drugačni obliki” dovolj derivatov, da v naslednjem obdobju ne bi bilo pomanjkanja.

Petrol
Kabinet predsednika vlade

Tonin: Panika je odveč

V sredo bo na to temo sklicana tudi seja vlade, kjer bodo pristojni obravnavali ustrezne rešitve. Kot je še pojasnil Počivalšek, na gospodarskem ministrstvu trenutno potekajo priprave za različne scenarije, ki se bodo odvijali v prihodnje. Tudi minister za obrambo Matej Tonin je poudaril, da je “panika povsem nepotrebna”, saj imamo zadostne količine zalog naftnih derivatov, da lahko uravnotežimo nihanja, ki se zaradi vojne dogajajo na trgu. “Vlada se bo ustrezno odzvala,” je zagotovil Tonin in dodal, da bo, če bo država iz svojih rezerv dobavila gorivo, tudi določila ceno, in ta cena bo “vsekakor razumna”.

Z vsakim dnem, ko Ukrajinci vzdržijo ruski napad, pa smo, tako Tonin, bližje koncu vojne, saj bo ta z vsakim nadaljnjim dnem bolj finančno nevzdržna za Putina. “Edina, najmočnejša stvar, ki bo to Putinovo vojaško kolesje zelo hitro ustavila, pa je, da neposredno posežemo v srce njihovega financiranja te vojne, to je v nafto in plin,” je poudaril obrambni minister in dodal, da z izvozom nafte in plina na Zahod Putin ustvarja precejšnje prihodke. Če se bodo v prihodnjih dneh zavezniške države in Zahod odločili za embargo na rusko nafto in plin, pa bo to zagotovo zarezalo v Rusijo ter najmočneje prizadelo Putinov vojaški stroj. Slovenija se tako z besedami Tonina ves čas ostro zavzema za omenjene sankcije. Kot je pojasnil obrambni minister, si ne želimo “mlačnih sankcij”, ki bi se razvlekle čez dolgo obdobje, temveč moramo z maksimalnimi sankcijami čim prej poskušati zaustaviti vojno.

Po podatkih, ki jih imamo, sicer Rusija zagotavlja 12 odstotkov svetovne proizvodnje nafte, je še poudaril Tonin in dodal, da ta delež ni tolikšen, da bi svet zaradi tega lahko “kolapsiral”. A Slovenija ima močno orodje – blagovne rezerve – s katerim lahko kljubujemo perturbacijam na trgu ter zakasnitvam in težavam pri oskrbi z nafto, je še zaključil obrambni minister in podpredsednik vlade Tonin.

“Kar pa zadeva plin, nam gre na roke to, da prihaja pomlad,” je poudaril Tonin in dodal, da so po zagotovilih pristojnih v skladiščih Evropske unije zaloge plina take, da bomo lahko brez večjih težav prebrodili zaključek zime in začetek pomladi. Že sedaj pa si intenzivno prizadevajo, da bi se te zaloge lahko maksimalno obnovile, je še zagotovil Tonin in poudaril, da so nekatere evropske države že napovedale, da bodo maksimalno črpale nafto ter tako čim bolj zapolnile evropske zaloge. Za povečanje dobav plina se pogovarjajo tudi z arabskim svetom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje