Novopečeni poslanec Jonas Žnidaršič: “Oh, kako mi je že zdaj težko!”

Intervjuji 09. Jun 202217:14 > 17:48 14 komentarjev
Jonas Žnidaršič
N1

Državni zbor je potrdil mandate nadomestnih poslancev. Ti bodo v DZ nadomestili strankarske kolege, ki so v preteklem tednu poslanske klopi zamenjali za vladne. Tanjo Fajon, ki je postala ministrica za zunanje zadeve, je v parlamentu nadomestil Jonas Žnidaršič. Televizijski voditelj, igralec in šahist bo zdaj opravljal drugačno delo.

Jonas Žnidaršič je leta 2006 že kandidiral na Listi Zorana Jankovića za mestni svet, leta 2011 pa je bil – sicer kot nečlan – navzoč na ustanovitvenem kongresu Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Da je kandidiral za poslanca, tako niti ni bilo veliko presenečenje, bolj je bilo presenečenje, pri kateri stranki. V enem od intervjujev (februarja za Svet24) pa je na vprašanje o drugi izbiri, če mu pri SD ne bi uspelo, dejal, da bi se morda pridružil Gibanju Svoboda, LMŠ, stranki Levica, če ne bi bila, kot pravi, preveč radikalna … ali pa stranki Zelenih. Če bi Novo Slovenijo še vedno vodila Ljudmila Novak, bi razmislil tudi o NSi, nikakor pa ne bi želel sodelovati s SNS in SDS. Jonasu Žnidaršiču smo, še preden je zasedel poslanski sedež v državnem zboru, postavili nekaj vprašanj.

Gospod Žnidaršič, dejali ste, da v politiko vstopate izključno zato, ker si želite sprememb. Sami ste se odločili, da to lahko storite znotraj stranke SD. Kaj je bil jeziček na tehtnici?

Da, jeziček se je skoraj odlomil, kar naenkrat se je začel gibati na stran. Seveda z začetkom epidemije, ki je sovpadala z začetkom nove vlade Janeza Janše in njegove stranke SDS. Mesec na mesec je kapljalo, potem je padla kaplja čez rob, nazadnje pa se je ulilo. Ni bilo več mogoče zdržati. Potem se spomniš starih modrosti, ki si jih govoril drugim: Ti samo “gobcaš”, nekaj naredi, narediš pa nič … Tako da je prišel tudi moj čas, da na to pomislim. Dovolj je bilo govorjenja, naredimo nekaj.

Za kaj se boste zavzemali kot poslanec?

Za poštenost, pravičnost, pravno državo in malega človeka.

Pri katerih temah se boste največkrat prijavili k razpravi?

Glede na življenjske okoliščine me bodo očitno najbolj zanimali kultura in mediji. Ker se s tem ukvarjam, ker me to “žuli”, ker o tem razmišljam, ker me razmere silijo v to, da se s tem ukvarjam. Zanimata pa me tudi digitalna preobrazba in prihodnost. Tukaj bi lahko pomagal oziroma imel prste vmes. Kar zadeva prezrte teme, se mi zdi, da sta ena glavnih nerešenih problemov pri nas šolstvo in njegova reorganizacija, ki je po mojem, če že ne nujna, vsaj zaželena.

Jonas Žnidaršič
N1

Kaj pričakujete od novega sklica državnega zbora?

Težko si je delati neke utvare in iluzije in si misliti, da bomo zdaj mi vse prekucnili na glavo. Seveda ne bomo. Bomo pa rinili, skušali bomo, prevračali in silili v spremembe in lepše čase. Seveda, naloga je težka. Sam bom tukaj lahko le malo naredil, saj imam le dva para rok. Nam gre pa na roko tudi dejstvo, da imamo zelo udobno večino. Tako bo lahko vlada vladala in državni zbor zboroval.

Katerim delovnim telesom oziroma odborom državnega zbora se nameravate pridružiti?

Najbolj me zanimajo kultura in mediji, digitalizacija, odnosi z Evropsko unijo. Malce se bom posvetoval še s kolegi poslanci in poslankami, kaj oni menijo o tem, kje bi lahko še prispeval. Oziroma z drugimi besedami: kje me potrebujete – tukaj sem.

Ste igralec, voditelj in človek številnih hobijev. Imate tudi trgovino s pripomočki za šah. Kaj bo zdaj s tem, ko ste postali poslanec?

To bo vse začasno odrinjeno nekoliko na stran. Ne sicer popolnoma, saj bi bila to nekakšna predaja, kot da bi človek obupal. Ne, še vedno lahko kaj naredim ob strani, v prostem času, morda med dolgimi sejami državnega zbora tudi obrnem možgane  še v drugo smer in si zamislim kak nov scenarij. Nastopal pa bom menda tudi lahko, to mi bo dovoljeno. Seveda, če me bo publika le želela gledati na odru.

Obeta se vam tudi drugačen urnik dela. Kako se mu boste prilagodili?

Kot zaprisežena nočna ptica bom imel s tem hude težave, ki jih bom seveda premagal. Zjutraj bo treba vstati, si očistiti zobe, populiti trepalnice ter obrvi in iti v službo. Tako kot vsak, ki ga je doletela podobna usoda. Če zmorejo drugi, zakaj ne bi zmogel tudi jaz. Bo pa težko! Oh, kako mi bo težko … Oh, kako mi je že zdaj težko, ko samo pomislim na to, da bo treba zjutraj vstati.

Celoten odgovor si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Vas ne skrbi, ker nimate poslanskih izkušenj?

To me je zelo skrbelo, še vedno me malo, ampak sem se potolažil, ker sem tega navajen. To je proces, ko se nečesa lotiš, da moraš o tem tudi nekaj vedeti. In sem se že zadnje leto neverjetno intenzivno – ne pripravljal, ampak spremljal in razmišljal o politiki. Gledal sem vse dnevnike slovenskih televizij, tudi N1 od zadnjih volitev. Vse sem spremljal, si delal mentalne beležke in o vsem tem razmišljal. Seveda se najde tudi kakšna stvar, ki je sprva nisem razumel, ampak sem se potrudil in se sprijaznil, da se bom moral še veliko naučiti. Razlika je očitna od prejšnjega leta do danes. Danes sem drug človek, kar zadeva politične misli. Računam pa, da mi bodo čez leto dni stvari še bolj jasne. Nekatere prej, seveda kar zadeva vsaj glasovanje v državnem zboru. Ampak ne moreš se vsega naučiti čez noč. Če karikiram: tudi bog si ni brade naredil čez noč …

Kako doživljate državni zbor? V njem boste nadaljnja štiri leta pravzaprav vsak dan …

Vzdušje v tej zgradbi je zelo svečano. To je ena tistih zgradb, ki v tebi naseli posebno čustveno stanje. Kot na primer v cerkvah, knjižnicah, garažah … Vsak od teh prostorov ima neko drugo vzdušje in mi je zelo všeč. Prav tako so mi zelo všeč tudi stalne razstave v državnem zboru, pa tudi po neskončnih hodnikih so po stenah obešene imenitne umetniške slike naših umetnikov, ki mi jih še ni uspelo ogledati, a si bom za to moral vzeti čas. Rado se sicer zgodi, da ko se človek navadi na svojo okolico, se začne vesti kot “pujs z biserom”, a moram si prav zabeležiti, da odnosa in spoštovanja do te stavbe, teh prostorov, do tega, kaj se tukaj “kuha” in dogaja, ne smem izgubiti.

Ob koncu me zanima še to: govori se, da kot zavzeti šahist nameravate ustanoviti šahovski klub poslancev. Ali to drži?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje