Kaj je kolobus in kdo se vozi z njim? (VIDEO)

Novice 07. Sep 202213:02 0 komentarjev
Kolobus
Staš Zgonik/N1

Ob osmi uri je iz Črnuč proti centru Ljubljane krenila skupina približno 20 kolesarjev. Nekaj jih je bilo na poti v službo, nekaj jih je prišlo zgolj izkazat podporo, pridružila se je tudi skupina osnovnošolcev z učiteljema. Šlo je za prvo vožnjo t. i. kolobusa, karavane kolesarjev z rednim tedenskim urnikom, ki se ji lahko pridruži vsak. Organiziral jo je radijski novinar in novi ljubljanski "kolesarski župan" Matej Praprotnik.

Kolobus kot skupinska vožnja s kolesi v službo in šolo je zamisel, ki jo prakticirajo v vse več mestih po svetu. Nekateri kolobusi tudi zasedejo celotne vozne pasove cest in postanejo enakovredni avtomobilom.

Kolobus iz Črnuč, ki ga je danes prvič organiziral Matej Praprotnik in za katerega upa, da se bo uveljavil kot stalnica sredinih juter, je vozil po kolesarskih stezah. Kjer je bilo to mogoče.

Črnuče so bile zjutraj zaradi del na Dunajski cesti in posledične vzpostavitve enosmernega izmeničnega prometa en sam velik prometni zastoj. Pot s kolesom proti mestu je bila ne samo bolj zabavna in zdrava, temveč tudi hitrejša.

Na poti proti centru je kolobus pobiral dodatne potnike, nekateri so z njega tudi “izstopili” že pred ciljem. “Ne gre le za premikanje od točke A do točke B, kolesarjenje je lahko tudi druženje, odkrivanje mesta, igra, skrb za okolje ter gibanje za boljšo rabo javnega prostora,” je o namenu kolobusa zapisal Praprotnik. “Kot skupina želimo, da nas opazijo: to utegne privabiti še več kolesarjev in vplivati na boljšo, varnejšo infrastrukturo za vse.”

Dolg intervju s “kolesarskim županom” Matejem Praprotnikom boste lahko prebrali ta konec tedna v naši rubriki Poglobljeno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!