Kapitanki ladje za reševanje migrantov ne bodo sodili

Novice 19. Maj 202121:00 > 21:03 0 komentarjev
Kapitanki Caroli Rackete v Italiji ne bodo sodili.
Reuters

Italijanska preiskovalna sodnica je ustavila postopek proti nekdanji kapitanki ladje za reševanje migrantov Sea Watch 3 Caroli Rackete, ki je leta 2019 kljub prepovedi vplula v pristanišče na Lampedusi. To je sodnici predlagalo tožilstvo, ker je bilo vplutje nujno.

Carola Rackete je z ladjo Sea Watch 3, na krovu katere je bilo okoli 40 migrantov, junija 2019 brez dovoljenja oblasti vplula v italijanske ozemeljske vode in v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Ob tem je zadela ladjo finančne policije.

Tožilstvo je predlagalo opustitev primera proti 33-letni nemški kapitanki, ker je bilo vplutje nujno, saj je morala migrante pripeljati v varno pristanišče. Na ladji, ki jo je tedanji italijanski notranji minister Matteo Salvini na morju zadrževal 17 dni, jim namreč ni več mogla zagotoviti zdravja in varnosti.

Preiskovalna sodnica Alessandra Vella se je s tem strinjala in opustila preiskavo. “Z opustitvijo preiskave Carole Rackete je sodnica v Agrigentu priznala, da je treba reševati človeška življenja,” je povedal eden od odvetnikov Racketejeve Salvatore Tesoriero.

Kot notranji minister je Salvini zasledoval strogo migracijsko politiko zaprtih pristanišč. Številni rešeni migranti so obtičali na ladjah pred italijanskimi pristanišči, dokler niso druge države članice EU privolile v njihovo sprejetje oziroma so našli drugo državo za izkrcanje. Racketejeva je takrat vložila tožbo proti Salviniju in ga obtožila, da razpihuje sovraštvo. Tožilstvo v Milanu je sicer preiskavo proti nekdanjemu italijanskemu notranjemu ministru o razžalitvi kapitanke ustavilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!