Kriza v Franciji: Že več kot 100 občin ostalo brez pitne vode

Novice 06. Avg 202213:03 > 13:06 1 komentar
presušena reka Loara
Presušena reka Loara, najdaljša reka v Franciji / Profimedia

Medtem ko prebivalce Slovenske Istre zaradi pomanjkanja vode na izviru Rižane in drugih črpališčih vode že skoraj dva tedna pomagajo oskrbovati s cisternami, se razmere zaostrujejo tudi v Franciji. Francoski minister za ekološko tranzicijo Christophe Béchu je včeraj oznanil, da morajo že več kot 100 francoskim občinam vodo dostavljati s cisternami. Pomanjkanje vode je krizne razsežnosti doseglo že v 66 francoskih departmajih od 101.

“Imamo že več kot sto občin, ki nimajo več zadostnih količin pitne vode in ki jih moramo oskrbovati s tovornjaki, je včeraj za AFP povedal minister Christophe Béchu. S četrtka na petek so krizno raven pomanjkanja vode dosegli še trije departmaji. Spodnji zemljevid prikazuje stopnjo kriznih razmer zaradi pomanjkanje vode v Franciji na včerajšnji dan:

Vodna kriza Francija
Francoska vlada

Francoska premierka Elisabeth Borne je zaradi suše, ki jo je označila za najhujšo v zgodovini države, včeraj aktivirala posebno vladno krizno ekipo. “Vremenska napoved nakazuje, da se bo takšno stanje nadaljevalo tudi v prihodnjih dveh tednih in lahko postane še bolj zaskrbljujoče,” je zapisano v vladnem sporočilu za javnost.

Oblasti so na številnih območjih omejile rabo vode za nenujne namene. “Omejevalni ukrepi so bili in bodo sprejeti povsod, kjer je to potrebno za zagotovitev prioritetne uporabe v zdravstvu, javni varnosti in dobavi pitne vode. Ti omejevalni ukrepi bodo zadevali tako vse neprioritetne gospodarske sektorje kot tudi posameznike.”

Suša Francija
presušeno jezero Brenets, del reke Doubs, na meji med Francijo in Švico / Profimedia

Zaradi nizkih pretokov in rek in visokih temperatur vode, ki otežujejo ustrezno hlajenje reaktorjev, morajo nekatere francoske jedrske elektrarne, ki predstavljajo hrbtenico francoske oskrbe z električno energijo, zmanjševati proizvodnjo. Kot denimo poroča časnik Liberation, je reaktor jedrske elektrarne Golfech, ki ga hladi voda iz reke Garone, včeraj prešel na stanje minimalne proizvodnje in proizvaja zgolj 300 megawatov električne energije, čeprav jih je sposoben 1300.

V normalnih časih morajo jedrske elektrarne paziti, da zaradi varovanja naravnega okolja nazaj v reko ne izpuščajo preveč tople vode. Vse več francoskih nuklearkam zdaj oblasti dopuščajo začasno kršenje tega pravila.

Skoraj olimpijski bazen vode na dan

Razmere na področju oskrbe s pitno vodo so sicer še vedno zaostrene tudi v Slovenski Istri. S Planinskega polja v vodarno Cepki pri Dekanih, od koder razpošiljajo vodo 140 tisoč ljudem, priključenih na Rižanski vodovod, tovornjaki vsak dan pripeljejo 1800 kubičnih metrov vode, kar ustreza skoraj enemu olimpijskemu bazenu vode na dan.

Interventni prevoz vode
Vojaški tovornjaki z vodo / Uprava za zaščito in reševanje

Gasilski, vojaški in zasebni tovornjaki dnevno opravijo 120 prevozov vode med Notranjsko in Istro. V vodarno Rižanskega vodovoda prispe cisterna vsakih 13 minut.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje