Svetlana Makarovič pričakuje, da ji bodo Prešernovo nagrado v celoti vrnili

Kultura 19. Jan 202312:22 26 komentarjev
Svetlana Makarovič
Borut Živulović/BOBO

Zatem, ko so javnost pretresli primeri zlorab, ki jih je obtožen pater Marko Rupnik, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa ga je pozvala, naj vrne Prešernovo nagrado, ki jo je leta 2000 prejel za življenjsko delo, se je oglasila tudi istega leta nagrajena pesnica Svetlana Makarovič. Sama je sicer tedaj nagrado zavrnila, sedaj pa pričakuje, da ji jo bo država v celoti vrnila.

Ob aferi Rupnik se ob približujočem kulturnem prazniku in podelitvi Prešernovih nagrad vse glasneje postavlja vprašanje, kaj z nagrado, ki jo je pater Marko Ivan Rupnik prejel za življenjsko delo leta 2000. Pesnica Svetlana Makarovič, ki je nagrado takrat zavrnila, pričakuje, da ji jo bo država vrnila.

“Takoj po tem, ko sem to nagrado v celoti zavrnila, sem vrnila tudi častni znak svobode predsedniku države Milanu Kučanu s pripombo, da mi ta znak ničesar več ne pomeni, ker je prišlo do zlorabe Prešernove nagrade, ko si je Rimskokatoliška cerkev ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade. To sem sprejela kot žalitev mene kot osebe in mojega umetniškega opusa,” je povedala Svetlana Makarovič.

Kot pravi, je “umazana zgodba katoliškega klerika” niti ne preseneča niti ne zanima, njen odnos do Cerkve pa da je splošno znan. Prav tako se Makarovič ne želi ubadati z vprašanjem, ali in kdaj naj se umetnost loči od umetnika.

Njeno osebno mnenje je, ob tem pa poudarja, da ni umetnostni arbiter, “da njegovi mozaiki pomenijo približno toliko, kot v literaturi pomeni opus Paula Coelha, se pravi nič”.

Svetlana Makarovič
Svetlana Makarovič na podelitvi Prešernovih nagrad leta 2000. (Foto: BOBO)

Na vprašanje, ali naj Rupnik ob razkritju spolnih zlorab redovnic iz skupnosti Loyola Prešernovo nagrado vrne ali ne, je Makarovič odgovorila, da bi bilo spodobno in da pričakuje, da ji bo, njej, letos nagrada v celoti vrnjena, kot jo je v celoti zavrnila. “Čeprav spomin na to je precej grenek, tem bolj zaradi medijskega linča, ki se je sprožil po tem proti meni in je trajal leta in leta in takorekoč vse do danes,” je sklenila sogovornica.

K vrnitvi nagrade je Rupnika konec lanskega leta pozvala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje