Banksyjevo delo Brace Yourself! na dražbi trikrat preseglo ocenjeno vrednost

Kultura 30. Mar 202317:18
Brace Yourself, Banksy
PROFIMEDIA

Za 1,8 milijona evrov so na dražbi prodali umetniško delo svetovno znanega uličnega umetnika Banksyja z naslovom Brace Yourself! Sliko je Banksy ustvaril za britansko skupino Exit Through The Gift Shop. Del izkupička bo namenjen v dobrodelne namene.

Umetniško delo svetovno znanega uličnega umetnika Banksyja z naslovom Brace Yourself! so na dražbi prodali za dobra dva milijona dolarjev (1,8 milijona evrov), kar je za več kot trikrat preseglo ocenjeno vrednost. Na dražbi je nastopila tudi skupina, ki je bila navdih za umetnino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Anonimni umetnik Banksy je delo ustvaril leta 2010 za britansko skupino Exit Through The Gift Shop, ki se je takrat imenovala enako, kot je želel poimenovati svoj dokumentarni film. Da bi se izognili težavam z avtorskimi pravicami, se je skupina strinjala z Banksyjevo ponudbo, da zanje ustvari sliko pod pogojem, da spremenijo svoje ime.

Veliko podobo smrti, ki se vozi v zabaviščnem odbijaču, so na dražbi pri hiši Julien’s Auctions na Beverly Hillsu prodali lastniku studia Rcnstrct v Hollywoodu Miguelu Garcii Lariosu. Prvotno so jo ocenili na vrednost 600.000 dolarjev.

Brace Yourself, Banksy
PROFIMEDIA

Pred prodajo je nastopila skupina Brace Yourself!, ki jo je spremljala pevka Natalie Zalewska. Kot je povedala Zalewska, gre pri prodaji za ohranitev umetniškega dela kot “dela zgodovine”.

Del izkupička bo namenjen dobrodelni glasbeni organizaciji MusiCares, ki nudi zdravstveno, finančno in rehabilitacijsko podporo sektorju.

Na dražbi je bil tudi originalni print Banksyjevega dela Deklica z balonom, ki so ga prodali za 195.000 dolarjev, ter več kot 70 umetniških del znanih imen, kot so Bob Ross, Jim Carrey in kitarist zasedbe Jane’s Addiction Dave Navarro.

V začetku marca je bilo delo Brace Yourself! razstavljeno v izložbi kavarne Hard Rock Cafe v Londonu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.