Banksyjeva spletna dražba tarča domnevno ruskih hekerjev

Kultura 12. Jan 202319:17 0 komentarjev
BaNKSY
L.T.

Banksyjeva spletna dražba, katere izkupiček bo namenjen za ukrajinske civiliste, je bila žrtev več tisoč kibernetskih napadov, domnevno iz Rusije.

Fundacija Legacy of War je sporočila, da je bila spletna dražba Banksyjevih grafik za Ukrajino tarča več tisoč napadov, domnevno iz Rusije. Kot so sporočili, je bilo 3.500 lažnih registracij za 50 grafik s podobo bele miške, vrednih po 5.000 funtov.

Preberite še: Kam je izginil trojanski konj

Anonimni britanski ulični umetnik je, kot je razkril, ustvaril 50 grafik, ki jih je namenil prodaji, sredstva pa bo namenil humanitarni organizaciji za pomoč Ukrajini. Ob fotografiji ene od grafik je na Instagramu zapisal: “Izdelal sem 50 teh sitotiskov, ves izkupiček pa bo namenjen našim prijateljem v Ukrajini.

Mednarodna dobrodelna organizacija s sedežem v Združenem kraljestvu po pisanju spletnega portala The Guardian zagotavlja podporo civilistom, ki so bili prizadeti v spopadih.

Kdor je želel priti do sitotiska, se je moral za podobo bele miške, ki je zdrsnila navzdol po škatli z napisom fragile, prijaviti prek spleta. Vendar je po navedbah fundacije Legacy of War prišlo do težave z lažnimi registracijami.

“Trenutno pregledujemo registrirane vnose in v kratkem bomo obvestili uspešne prijavitelje,” je dobrodelna organizacija zapisala v izjavi na svoji spletni strani. “Zahvaljujemo se vam za podporo. Spletno mesto je prejelo več kot milijon zahtevkov (in 3500 sovražnih napadov z ruskih IP-naslovov), zato cenimo vašo potrpežljivost v tem trenutku.”

Vsak odtis je podpisan in oštevilčen, oseba lahko kupi le po en izvod. Po navedbah fundacije je vsak odtis edinstven, saj je Banksy mišje praske na vsakem odtisu naredil z rezalnikom za pico.

Banksy je v izjavi na spletni strani fundacije Legacy of War zapisal, da je v Ukrajini spoznal ekipo Legacy of War, “ki je v bombardirani stavbi nudila zdravniško pomoč, grelnike, vodo in prijazen pogled zelo obupanim ljudem”.

“Posodili so mi tudi eno od svojih reševalnih vozil, ki se je izkazalo za zelo koristno, ko je ena izmed jeznih babušk ugotovila, da slikam na njeno stavbo in poklicala policijo,” je pojasnil. “Mislim, da bi moral zbrati dovolj denarja vsaj za zamenjavo registrske tablice tega reševalnega vozila,” se je pošalil.

Sredstva, zbrana s prodajo, bodo namenjena nakupu vozil za evakuacijo Ukrajincev iz države ter za ogrevanje tistih, ki v vojni ostajajo v domovini in se soočajo s težko zimo.

Banksy je vse do danes kljub svetovni slavi ohranil anonimnost, njegova dela pa odlikuje kritičen komentar sodobnega časa. Umetnik je zaslovel z grafiti po ulicah angleškega mesta Bristol v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih desetletjih pa se njegove umetnine pojavljajo po različnih delih sveta, v zadnjih mesecih zlasti v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!